Linkuri accesibilitate

Proces la Moscova pentru reluarea anchetei în dosarul asasinării ţarului Nicolai II


Maria Vladimirovna Romanova
Maria Vladimirovna Romanova

"Procurorii refuză să investigheze asasinarea familiei imperiale pentru că ar însemna să-şi acuze proprii părinţi"

Un tribunal de la Moscova a intervenit astăzi în lunga dispută pe tema asasinării ultimului ţar rus. Procurorii închiseseră ancheta penală, spunînd că s-a scurs prea mult timp de când bolşevicii l-au asasinat pe ţarul Nicolai II şi famila sa în 1918. Dar unii descendenţi ai dinastiei Romanovilor spun că Rusia trebuie să răspundă în sfârşit pentru trecutul bolşevic sângeros. Alexandru Eftode rezumă relatarea semnată de corespondenta EL, Claire Bigg.

Procesul din tribunalul de la Moscova îi pune faţă în faţă pe procurorii ruşi şi moştenitoarea autoproclamată a coroanei imperiale, marea ducesă Maria Vladimirovna care se consideră capul dinastiei Romanovilor. Ea a făcut apel luna trecută după ce Procuratura Generală a închis ancheta pe marginea asasinării familiei ţariste.

În vârstă de 56 de ani, Maria Vladimirovna, născută la Madrid, locuind când în Franţa, când în Spania, crede că reluarea anchetei este esenţială pentru ca Rusia să-şi recunoască şi asume trecutul sovietic sângeros.

Aleksandr Zakatov, purtătorul de cuvânt al aşa numitei Case Imperiale Ruse conduse de marea ducesă, spune că, prin decizia procuraturii generale, este în continuare menţinută încheierea cum că asasinarea familiei ţariste a fost o crimă obişnuită, nu un act de represiune politică – aceasta fiind şi esenţa disputei.

Ţarul Nicolai II, soţia sa şi cei cinci copii ai cuplului imperial au fost împuşcaţi şi înjunghiaţi de un detaşament al bolşevicilor revoluţionari în iulie 1918. Pentru a ascunde identitatea victimelor, ucigaşii au ars cadavrele şi au turnat peste ele acid înainte de a le arunca într-o groapă. În perioada sovietică, membrii familiei imperiale au fost catalogaţi drept „duşmani ai poporului” iar Nicolai II în special – ridiculizat drept un lider slab şi neputiincios.

Rămăşiţele Romanovilor au fost redezgropate pentru prima dată în 1991 în apropierea oraşului Yekaterinburg din munţii Ural. O anchetă începută în 1993 a fost suspendată pe tăcute în 1997, iar un an mai târziu rămăşiţele ţariste au fost reînmormântate în cadrul unei ceremonii la Catedrala Sfântul Pavel din St. Petersburg. Ancheta a fost redeschisă în 2007, când au fost redescoperite încă două cadavre ale copiilor lui Nicolai II.

Majoritatea ruşilor consideră astăzi că asasinarea familiei ţariste a făcut parte din campania represivă brutală a bolşevicilor. Dar sunt mulţi cei care mai spun că regimul bolşevic încă nu se instalase pe deplin la momentul asasinatului, iar ucigaşii nu au acţionat la ordinul liderilor bolşevici.

În timp ce Maria Vladimirovna a obţinut în 2008 reabilitarea familiei ţariste iar acum caută să obţină reabilitarea altor membri ai dinastiei Romanovilor ucişi în 1918, majoritatea celorlalţi descendenţi ai familiei imperiale, răspândiţi cu zecile pe cuprinsul Statelor Unite şi Europei, nu văd rostul unui asemenea demers.

Primul între ei, considerat de mulţi adevăratul cap al familiei ţariste, este prinţul de 87 de ani Nicolai Romanov, care locuieşte în Elveţia. "De ce să fie reabilitaţi”? se întreabă prinţul. „Ei nu au fost condamnaţi în instanţe. Ţarul, împărăteasa şi copii lor au fost ucişi cu brutalitate. Nu văd nici un sens în reabilitarea lor, este o pierdere de timp. Toată lumea cunoaşte astăzi ce s-a întâmplat, dar acele evenimente nu mai au vreun impact asupra prezentului. Să trăiască în pace, să aibă o slujbă, să ştie ce viitor vor avea copiii – acestea sunt lucrurile care îi preocupă pe ruşi”, spune prinţul.

De fapt, majoritatea descendenţilor Romanovilor îi reproşează marii ducese că ar încerca să obţină o influenţă mai puternică în viaţa Rusiei. Autoproclamata împărăteasă călătoreşte în mod regulat în Rusia, se întâlneşte cu oficiali federali şi locali, iar fiul ei în vârstă de 28 de ani, Gheorghi Mihailovici, numit în mod curent "ţarevici", lucrează ca reprezentant în Uniunea Europeană al combinatului metalurgic gigant Norilsk Nickel.

Aşa numita Casă Imperială a Mariei Vladimirovna a recunoscut anul trecut că ar dori un statut oficial care i-ar oferi un rol sporit în viaţa Rusiei şi le-ar permite ruşilor să-şi „manifeste respectul” faţă de dinastia Romanovilor. Dar dincolo de asta, după cum spune Andrei Zubov, istoric şi profesor la Institutul de Stat de la Moscova pentru Relaţii Internaţionale, reabilitarea deplină a familiei ţariste, a tuturor descendenţilor Romanovilor şi condamnarea regimului care i-a asasinat poate atrage schimbări profunde în mentalitatea colectivă a societăţii ruse. „Vechea elită comunistă a rămas la putere, sau mai curând copii foştilor lideri comunişti şi lideri ai serviciilor de securitate comuniste", spune Zakatov. Din acest motiv în fiecare oraş rus mai există câte un monument al lui Lenin. Şi tot din acest motiv procurorii refuză să investigheze asasinarea familiei imperiale şi teroarea roşie în general pentru că ar însemna să-şi acuze proprii părinţi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG