Linkuri accesibilitate

Șomeri, imigranți și paradoxurile pieții muncii


Ana Popa (Expert-Grup)
Ana Popa (Expert-Grup)

Ana Popa: Cred că în 2010 încă vom avea de suferit de pe urma crizei economice. Îmbunătăţirea climatului de afaceri în anii următori va conduce la locuri de muncă bine plătite.

La Chişinău, într-un an de zile, numărul şomerilor a crescut de aproape 3 ori. De tot atâtea ori, însă, s-a redus şi oferta de muncă. Dar, în ciuda ratei înalte a şomajului, în Moldova există încă multe locuri de muncă neocupate şi nu e vorba despre munci sezoniere, ci de posturi care necesită o înaltă calificare. Despre paradoxurile de pe piaţa muncii şi speranţele de depăşire a crizei, discutăm cu Ana Popa, expert economic la Centrul analitic independent Expert-Grup.

Radu Benea: Dna Popa, armata şomerilor este mult mai mare şi nu e toată în Chişinău. Care e situaţia în restul teritoriului şi cât de diferită este?

Ana Popa: „Este adevărat că a crescut numărul şomerilor, mai ales în Chişinău la începutul anului 2009, nu doar din cauza lipsei locurilor de muncă, ci şi din cauza motivaţiei mari de înregistrare a şomerilor la Agenţia Teritorială de Ocupare a Forţei de Muncă pentru că la începutul anului 2009 se dădeau unele înlesniri pentru agentul termic achitat. Dacă nu luăm în consideraţie acesta fapt, numărul şomerilor a crescut pe toată republica conform datelor ANOFM, dar şi conform datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS)”.

Radu Benea: Dar rată oficială a şomajului, cât de aproape sau departe este de ceea ce se întâmplă în realitate?

Ana Popa: „Datele BNS, adică 5,7 la sută în trimestrul trei, sunt aproape de realitate în ceea ce priveşte şomajul, dar nu cuprind toate aspectele care au fost prezente în acest an. De exemplu, multe persoane au trecut din ocupare în populaţie inactivă, adică persoanele care sunt descurajate să mai caute un loc de muncă. Ponderea lor a crescut cam de două ori, chiar mai mult, de la 0,6 % la 1,5 %. Sunt şi ei şomeri dar sunt descurajaţi să mai caute un loc de muncă”.

Diana Răileanu: Dar cum poţi să lupţi cu şomajul, când lumea refuză să lucreze pentru salarii de 100 de euro? şi preferă să muncească pentru un salariu mai mic în străinătate, decât acasă? Nu sunt atunci toate promisiunile autorităţilor nişte vorbe goale? Sau sunt domenii în care există premise speciale?

Ana Popa: „Eu nu aş fi de acord că persoanele care lucrează în străinătate lucrează pentru un salariu mai mic decât acasă. Toţi se aşteptau că se vor întoarce foarte mulţi cetăţeni din ţările europene pentru că îşi vor pierde locul de muncă. Totuşi s-a văzut în trimestrul doi că numărul imigranţilor nu a scăzut, el a scăzut abia în trimestrul trei, ceea ce înseamnă că persoanele mai au un serviciu în străinătate, şi au fost de acord să lucreze pentru un salariu mai mic, dar care totuşi este un salariu mai mare decât în Republica Moldova. Locuri de muncă sunt foarte puţine. Sunt locuri vacante de muncă însă care oferă un salariu foarte mic, la care populaţia nu este atât de binevoită să se angajeze”.

Radu Benea: Cum se explică că ocuparea forţei de muncă a scăzut în agricultură, aşa arată cel puţin datele statistice?

Ana Popa: „Anul acesta a fost mai puţin reuşit din punct de vedere al sectorului agricol decât în 2008. Acest lucru însă nu trebuie să ne sperie pentru că anul 2008 a fost un an foarte bun pentru sectorul agricol. Anume în declinul sectorului agricol din 2009, mai ales în sectorul fito-tehnie am avut această scădere a locurilor de muncă. Mai mult ca atât, o mare parte a populaţiei care este încadrată în lucrul de gospodărie auxiliară casei, tot este considerată populaţie ocupată”.

Radu Benea: În industrie, construcţii, alte domenii există premise pentru apariţia unor locuri de muncă?

Ana Popa: „A scăzut numărul populaţiei ocupate şi în industrie şi construcţii. În sectorul serviciilor s-a menţinut mai stabil deşi a suferit o scădere slabă. Aceasta denotă că aceste sectoare au fost afectate mai puternic de criza financiară din punct de vedere a ocupării forţei de muncă. De asemenea şi rata subocupării, adică a persoanelor care lucrează mai puţin de 40 de ore pe săptămână dar ar dori să lucreze mai mult, a crescut în anul 2009, a crescut pronunţat. Chiar dacă persoanele date sunt ocupate, volumul de lucru pe care îl efectuează şi veniturile lor sunt mai mici.

Pentru anul viitor deşi se aşteaptă o relansare economică slabă, am putea să ne aşteptăm la o relansare a sectorului industriei şi construcţiilor, ceea ce ar însemna că ocuparea ar creşte, dar nu proporţional, nu cu creşterea economică care va avea loc în aceste sectoare. În sectorul agricol însă este mai greu de prevăzut care vor fi condiţiile climaterice şi cum va reacţiona producţia agricolă la aceste condiţii climaterice, totuşi de mai mulţi ani populaţia încadrată în acest domeniu este în declin, ceea ce este şi o evoluţie normală, ţinând cont de faptul că în Moldova, în sectorul agricol lucrează foarte mulţi oameni, 32 %. Majoritatea nu utilizează tehnologii, de aceea sunt atât de mulţi şi lucrează în gospodăriile casnice afiliate casei”.

Radu Benea: Dna Popa, când credeţi că vor apărea şi în Moldova locuri de muncă bine plătite şi ce ar trebui să se întâmple pentru asta?


Ana Popa: „Nu aş vrea să fiu prea pesimistă, dar cred că în 2010 încă vom avea de suferit de pe urma crizei economice. În dependenţă de ceea ce va face Guvernarea pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri în anii următori, vom avea anii următori locuri de muncă bine plătite. Totuşi trebuie să luăm în consideraţie că acestea nu vor fi atât de bine plătite, ca în statele europene, pentru că investitorii străini, atunci când aleg Moldova ca ţară pentru afaceri, iau în considerare şi nivelul salariilor”.
XS
SM
MD
LG