Linkuri accesibilitate

Oleg Voronin nu se prezintă la audierile de la CCCEC


Igor Voronin
Igor Voronin

Autorităţile sunt interesate de cheltuieli în străinătate de 8 milioane de dolari în anii 2008-2009

Omul de afaceri Oleg Voronin a fost aşteptat astazi la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice pentru a da explicatii despre modul în care şi-a desfăşurat afacerile în ultimii 2 ani. Domnul Voronin, fiul fostului preşedinte si al liderului partidului comunistilor moldoveni Vladimir Voronin, nu s-a prezentat la audieri, iar procurorii au decis să accepte cererea sa de a replanifica audierea pentru o altă data, cînd prosperul om de afaceri va reveni in Moldova din Austria.

Poliţia anticorupţie a anunţat astăzi că l-a chemat pe fiul fostului preşedinte moldovean pentru a-l întreba despre provenienţa celor 67 de milioane de lei cheltuite în afara ţării în perioada anilor 2008-2009. Se consideră că CCCEC ar fi reacţionat astfel la două investigaţii publicate de un cotidian de la Chişinău, care a intrat în posesia descifrărilor de pe plăţile cu cardurile lui Oleg Voronin ce indicau cheltuieli în valoare de opt milioane de dolari în numai 16 luni. Declaraţiile pe venituri ale acestuia pentru perioada în cauză depuse la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat conţin însă sume mult mai mici, ceea ce i-a şi pus în gardă pe ofiţerii de la Centrul Anticorupţie.

Şefa serviciului de presă al Centrului, Angela Starinschi, a ţinut să precizeze că Oleg Voronin nu are deocamdată calitatea de bănuit. Dar ce ar putea să-i incrimineze poliţia anticorupţie fiului fostului preşedinte, dacă se va adeveri că acesta a avut venituri nedeclarate?

Iată ce crede avocatul Ion Păduraru, fost ministru al justiţiei în guvernul Sturza: „ Cred că cetăţeanul Oleg Voronin va găsi fără dificultate cum să explice provenienţa banilor, deci de evaziune fiscală nu va fi, cred, acuzat. Dar din punct de vedere procesual este un material care se incadrează în formula de verificare a cazurilor suspectate de spălarea banilor. In mod normal, orice institutie bancara este obligata sa rapoteze CCCEC orice operatiune care depaseste 500 de mii de lei. In cazul dat, rezultă că banca la care işi ţine Voronin cardurile trebuia să raporteze de mai multe ori. Dacă nu a raportat, este amendă. Noi avem o problemă mare în legislaţia ce ţine de declararea veniturilor. De exemplu, statul nu poate confisca banii care nu se ştie de unde au provenit.”

În ultimii ani, o parte a presei de la Chişinău, poziţionată ca fiind independentă, a publicat o serie de articole referitoare la viaţa şi afacerile lui Oleg Voronin. Fiul ex-preşedintelui a fost prezentat drept deţinător al celor mai multe firme din domeniul constructiilor, turismului, prestari de servicii Internet, domeniul bancar sau din industria zaharului si importul de cereale. Despre el s-a scris şi că ar fi un împătimit al jocurilor de noroc sau un fan al maşinilor scumpe. Multe dintre scandalurile de presă au vizat şi FinComBank, al cărei preşedinte este acesta. Acelaşi segment al presei a mai scris că extinderea fără precedent a afacerilor lui Oleg Voronin l-ar fi transformat în cel mai bogat om din Republica Moldova.

Politologul Arcadie Barbaroşie crede că pentru actuala guvernare ar fi foarte bine ca să dea răspuns la toate suspiciunile legate de fiul fostului preşedinte: „Au existat zvonuri privind modalităţi nu prea curtate de preluare a unor afaceri de către Oleg Voronin. Pentru actuala guvernare ar fi foarte bine, în modul cel mai transparent, să dea răspuns la toate întrebările legate de aceste acţiuni.”

Totodată, analistul politic mai spune că ar fi un păcat dacă, după instalarea unei guvernări democratice în Moldova, instituţiile de forţă ale statului ar continua să fie utilizate drept intrumente de răfuială cu oponenţii politici.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG