Linkuri accesibilitate

Acord ruso-abzah de extindere a bazei militare ruse de la Gudauta


Dmitry Medvedev şi liderul abhaz Sergei Bagapsh

Duma de stat adoptă o declaraţie de comemorare a două secole de „patronaj rusesc” în Abhazia

Rusia şi Abhazia au semnat astăzi un acord care permite Moscovei să aibă o bază militară terestră pe teritoriul regiunii separatiste. Decizia contravine intereselor Georgiei, care continuă să considere Abhazia, ca şi Osetia de Sud, parte a teritoriului său naţional. După războiul ruso-georgian din 2008, ambele regiuni au fost recunoscute ca state independente doar de Rusia şi de două sau trei ţări din America Latină şi zona Pacificului.

Ceremonia semnării acordului privind baza militară rusă a avut loc astăzi la Kremlin în prezenţa preşedintelui rus Dmitry Medvedev şi a liderului abhaz Serghei Bagapsh. Agenţia rusă de ştiri Interfax spune că înţelegerea va permite Rusiei să-şi modernizeze infrastructura unei baze deja existente, şi să înfiinţeze forţe militare mixte cu abhazii. Baza se află în portul de la Marea Neagră Gudauta, la mică depărtare de capitala Suhumi, şi găzduieşte în prezent 1700 de militari. Acordul va fi valabil timp de 49 de ani, după care va fi prelungit automat pe câte alţi cinci ani.

Înaintea ceremoniei de astăzi, adjunctul ministrului abhaz al apărării, Garri Kupalba a spus că atunci când va atinge capacitatea maximă, baza va adăposti 3000 de militari, inclusiv unităţi ale Serviciului de Securitate Federal al Rusiei.

Parafarea acordului a fost salutată de preşedintele rus Medvedev. Preşedintele rus a spus că documentele semnate astăzi vor duce la dezvoltarea cooperării cu Abhazia şi corespund „obligaţiilor internaţionale” ale Rusiei. Lucrul cel mai important, a mai spus Medvedev, este că înţelegerea permite dezvoltarea paşnică a Abhaziei ca stat independent.

După ceremonie a luat cuvântul şi liderul abhaz Serghei Bagapsh. Liderul abhaz a mulţumit Rusiei în numele compatrioţilor săi şi a spus că la Kremlin se află printre prieteni, reprezentînd un stat recunoscut în faţa unor oameni care înţeleg perfect situaţia ţării sale.

Într-un interviu acordat serviciului georgian al Europei Libere, ministrul georgian al reintegrării Temur Iakobashvili a calificat acordul semnat la Kremlin drept ilegal. Ministrul georgian a spus că înţelegerea ruso-abhază violează acordul de încetare a focului negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi semnat de preşedintele Rusiei. El a mai spus că înţelegerea încalcă normele internaţionale şi este o încercare de a prelungi sub orice formă posibilă ocuparea militară de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud, împotriva voinţei Georgiei.

Agenţiile de presă scriu că dominaţia rusă în Abhazia este acum aproape totală. Se crede că în regiune se află patru până la cinci mii de militari din unităţi terestre, aeriene şi navale. Ruşii construiesc o bază navală în partea de nord a coastei Abhaziei şi au controlul asupra graniţelor, aeroporturilor şi sistemului de căi ferate al regiunii.

Abhazia depinde de Rusia şi economic. De la Moscova vin ajutoare financiare de stat, contracte comerciale şi investiţii străine. Majoritatea abhazilor au paşapoarte ruseşti şi folosesc rusa ca limbă de comunicare, iar rubla rusească este moneda oficială în regiune.

Tot astăzi, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat o declaraţie de comemorare a două secole de „patronaj rusesc” în Abhazia. Potrivit agenţiei ITAR-Tass, în document se spune printre altele că ruşii şi abhazii sunt „unul şi acelaşi popor”.
XS
SM
MD
LG