Linkuri accesibilitate

Proiect de lege privind compensaţii pentru creşterea tarifelor la energie


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „În cazul a 260 de mii de persoane majorarea de tarife va compensată sută la sută”

Vlad Filat: „In bugetul tarii sunt 688 de milioane de lei destinate compensatiilor pentru cetateni.” Potrivit calculelor facute de catre Guvern, in urma majorarii tarifelor la resursele energetice, facturile unei familii cu 3 persoane, care locuieste intr-un apartament cu 2 camere au crescut cu 10 lei pentru gazele naturale, cu 23 de lei pentru curent, cu 151 de lei pentru caldura si apa calda. Costul proiectului este de 82 de milioane de lei, bani care se adauga la suma prevazuta in bugetul tarii pentru alocatiile sociale.

Vlad Filat a precizat si cine vor fi beneficiarii: 20 de mii de familii defavorizate, 115 mii 582 de persoane beneficiare de pensii sau alocatii sociale si peste 67 de mii de persoane care activeaza in sectorul bugetar si au salarii pana la 700 de lei. Pentru cei din sectorul rural compensatiile acopera majorarea de tarife integral. Pentru cei din Chisinau, Guvernul acopera integral majorarile la energie electrica si 60% din majorarea energiei termice”.

In total, este vorba de circa 260 de mii de persoane, pentru care majorarea de tarife va fi compensata suta la suta.

„Banii pentru compensatii nu vor fi transferati furnizorilor de servicii, dar cetateanului, prin supliment la pensie, salariu, indemnizatie" a declarat premierul Filat care a mai precizat cum va functiona aceasta lege: „Aceasta lege va functiona in primele 3 luni ale anului, dupa care vom veni cu o alta norma legala, care va sprijini cetatenii defavorizati.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG