Linkuri accesibilitate

Jean Claude Junker (EUROGRUP): „Nu lăsăm Grecia singură! Dimpotrivă!“

Grecia, Spania şi Portugalia sunt ţările membre ale Uniunii Europene lovite cel mai puternic de criza economică. Aseară la Bruxelles, în prezenţa guvernatorului Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, miniştrii de finanţe ai ţărilor membre s-au întâlnit ca să discute în mod special situaţia Greciei, care se confruntă şi cu o gravă problemă de deficit bugetar. Dincolo de încercarea de a lămuri cauza deficitului enorm, miniştrii de finanţe au făcut şi o serie de recomandări. Detalii are Iolanda Bădiliţă.

Inainte de reuniunea de luni premierul grec de finante George Papaconstantinou a incercat sa clarifice zvonurile potrivit carora situatia de la Atena ar putea avea legatura cu o serie de aranjamente aparent dubioase cu banci de investitii de pe Wall Street. Potrivit presei europene, firme de investitii intre care Goldman Sachs ar fi ajutat Grecia sa faca schimburi valutare care ar fi permis Atenei sa stranga fonduri si sa isi reduca deficitul bugetar, intarziind plata debitelor. Aceste tranzactii, scrie publicatia online EU Observer citand New York Times, derulate in ultimii zece ani nu ar fi fost clasificate drept imprumuturi si nici nu au fost facute cunoscute Bruxellesului.

Trecand peste problema de incredere care a aparut, saptamana trecuta liderii europeni au cazut de acord sa actioneze coordonat si ferm daca e nevoie pentru a asigura stabilitatea regiunii Euro in integralitatea ei.

Intre timp, presedintele institutului national grec de statistica, cel care a furnizat zeci de ani datele Bruxellesului, s-a deplasat la Washington, alimentand speculatiile pe seama amestecului american in criza de la Atena.

In fine, luni seara, dupa reuniunea ministrilor de finante din zona EURO, presedintele EUROGRUP-ului, Jean Claude Junker, a anuntat ca guvernul grec va trebui sa ia masuri suplimentare. Pana pe 15 martie Grecia va trebui sa anunte masurile privind taierea cheltuielor bugetare si de crestere a veniturilor la buget. Intre acestea din urma, Junker a amintit ca guvernului grec i s-a indicat fie cresterea TVA fie a taxelor pe produsele de lux si energie existand insa si alte solutii, decizia urmand a fi luata de Atena.

Junker a precizat ca programul prezentat de guvernul grec care cuprinde un pachet de masuri fiscale pentru 2010 dar si o serie de reforme structurale menite sa imbunatateasca cadrul fiscal si eficienta cheltuielilor publice, cresterea investitiilor si imbunatatirea functionarii pietei muncii si a economiei de piata, merg in directia corecta. Comisia Europeana va monitoriza atat actiunile guvernului grec cat si rezultatele acestora.

Presedintele Eurogrupului a precizat ca daca pana la sfarsitul anului in curs Grecia nu va reduce deficitul bugetar cu 4 puncte procentuale, Uniunea Europeana va trebui sa impuna si alte masuri. „Nu lasam Grecia singura! Dimpotriva!“, a precizat insa Jean Claude Junker.

Prezent la conferinta de presa organizata la finalul intalnirii EUROGRUPULUI, proaspatul comisar pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a anuntat ca pentru preintampinarea unor crize similare, executivul european va prezenta in curand un pachet de masuri privind cresterea coordonarii politicilor economice nationale in tarile EURO. Prin acest pachet ar urma sa fie reglate dezechilibrele macroeconomice, a precizat Rehn.

Comisia Europeana a adoptat și o decizie care, daca va primi girul sefilor tuturor statelor membre, va permite EUROSTAT, Institutul European de Statistica, sa faca mai des vizite in statele memmbre pentru colectarea si verificarea datelor.
XS
SM
MD
LG