Linkuri accesibilitate

Reuniunea CCP UE - Moldova (16 - 17 februarie, Chişinău)


Igor Corman
Igor Corman

Igor Corman: „Începerea negocierilor privind zona de comerţ liber şi liberalizarea regimului de vize"

Reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană – Republica Moldova, prima după constituirea AIE, se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 februarie, la Chişinău. Delegaţia Uniunii Europene va fi condusă de europarlamentara română, Monica Macovei. Copreşedinte al Comitetului din partea Republicii Moldova este Igor Corman. Care sînt subiectele prioritare de pe agenda reuniunii?

Măsurile întreprinse de Guvern pentru depăşirea consecinţelor crizei economice, rezolvarea conflictului transnistrean şi relaţiile cu ţările vecine, aceasta este grila tradiţională cu care operează orice echipă de experţi străini atunci cînd estimează starea de lucruri din RM. Există însă şi subiecte nuanţate, sau „sensibile” cum le-a numit Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană.

Igor Corman: "Este vorba de negocierea unui acord de asociere cu UE, este vorba de cele două priorităţi de bază, prima – începerea negocierilor în a doua jumătate a anului asupra acordului privind zona de comerţ liber aprofundată, dar mai ales acest subiect foarte sensibil, mă refer la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni”.

L-am întrebat pe Igor Corman cînd ar putea fi semnate aceste acorduri.
Igor Corman: „Acordul de asociere – eu cred că putem fi optimişti aici, este un acord mai mult tehnic, există modelul acestui acord cu Ucraina, sperăm că în cazul nostru vom înainta mai repede. Cât priveşte liberalizarea regimului de vize, la începutul lunii martie va veni o misiune de evaluare a situaţiei. Sigur că noi trebuie în primul rând să îndeplinim toate criteriile tehnice, este vorba de securitatea decumentelor, asigurarea frontierelor, adică să ne facem noi temele pentru acasă”.

Igor Corman constată că odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, Republica Moldova a beneficiat de un credit de simpatie din partea UE. L-am întrebat pe diplomatul moldovean ce promite în schimb Chişinăul.

Igor Corman: „Este vorba şi despre stabilitatea politică din ţară, este vorba ca eforturile acestei noi guvernări să se încununeze cu succes. Să vadă în afară de declaraţii şi voinţa politică fermă de a merge pe această cale, să vadă că acest demers este consolidat şi de acţiuni concrete”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG