Linkuri accesibilitate

Poliţia azeră dispersează cu forţa un marş al musulmanilor şiiţi


Autorităţile de la Baku au adoptat recent noi restricţii asupra activităţilor moscheilor şi predării Coranului

Ministerul de interne al Azerbaidjanului a anunţat că 15 oameni au fost arestaţi la 13 februarie pentru perturbarea ordinii publice în timpul unui marş şiit. O grupare musulmană şiită afliliată Partidului Islamic din Azerbaidjan a declarat Europei Libere că a încercat sâmbătă să marcheze ca în fiecare an aniversarea morţii profetului Mahomed marşăluind spre Aleea Martirilor din Baku, unde membrii grupării voiau să se roage.

Demonstranţii au primit iniţial permisiunea de a ţine procesiunea, cu condiţia să nu poarte steaguri şi să nu scandeze „Allah akbar” (Alah e mare). Dar în ciuda autorizaţiei, poliţia a blocat procesiunea şi s-a ciocnit cu participanţii, arestînd 15 dintre ei. Se relatează că au fost răniţi în ambele tabere.
Vicepreşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Islamic, Bilal Ahmedov, a declarat Europei Libere că poliţia a lansat procedura penală împotriva a opt demonstranţi, învinuiţi că au opus rezistenţă la arestare.

Gata, ajunge, dispersaţi-vă!
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00


Potrivit serviciului azer al postului nostru de radio, ciocnirile dintre grupările religioase şi forţele de securitate sunt din ce în ce mai frecvente la Baku, pe fondul eforturilor guvernului de a impune un control mai strict asupra vieţii religioase. Autorităţile azere au adoptat recent noi restricţii asupra activităţilor moscheilor şi predării Coranului. De asemenea, guvernul pregăteşte legislaţie care ar obliga mullahii să obţină licenţă de stat înainte de a avea dreptul să predea religia la moschee.

Autorităţile de la Baku se află în plin proces de reînregistrare a tuturor grupărilor religioase. La 18 martie anul trecut, au fost aprobate prin referendum o serie de modificări ale constituţiei, inclusiv două amendamente care limitează răspândirea şi propagarea religiei. Iar în mai parlamentul a adoptat o nouă lege a libertăţii religioase care ar putea aduce cu sine noi limitări în sistemul de înregistrare a grupărilor religioase.

Raportul despre libertatea religioasă publicat anual de Departamentul de Stat al Statelor Unite a menţionat o oarecare deteriorare a situaţiei din Azerbaidjan anul trecut. Potrivit statisticilor oficiale azere, populaţia musulmană a ţării este şiită în proporţie de aproximativ 65 la sută, iar 35% sunt suniţi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG