Linkuri accesibilitate

16.02 - Chișinău: Stadiul negocierilor de reglementare a diferendumului transnistrean


Audierea lui Vasile Sturza, reprezentantul președintelui, în Comisia parlamentară pentru drepturile omului.


16 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Stadiul negocierilor de reglementare a diferendumului transnistrean
.

Dan Ionescu: Stadiul negocierilor privitoare la soluţionarea diferendumului transnistrean a făcut astăzi obiectul unei audieri la Comisia pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul Republicii Moldova. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

Noul reprezentant al preşedintelui Republicii la tratativele pentru elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene, Vasile Sturza, a fost audiat astăzi la Comisia parlamentară pentru drepturilor omului asupra stadiului actual al negocierilor şi perspectivelor soluţionării politice a diferendumului transnistrean.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Sturza a purtat discuţii şi în alte comisii parlamentare, în perspectiva elaborării unui document final privind transnistria, până la reuniunea specială dintre preşedinţii moldovean, rus şi ucrainean, reprezentanţii OSCE şi ai administraţiei de la Tiraspol, preconizată pentru vara acestui an. Vasile Sturza s-a arătat optimist în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii până la această reuniune. În acelaşi timp, el a relevat că anume problema elaborării statutului juridic al transnistriei este cea care nu a înregistrat nici un progres în ultimii ani, din cauza divergenţilor de principiu. Administraţia de la Tiraspol priveşte viitoarele sale relaţii cu Chişinăul ca între doi subiecţi de drept internaţional, în cadrul unui stat comun.

Întrebat de deputaţi pe ce se bazează optimismul său, Sturza a răspuns că nu există, deocamdată, asigurări din partea Tiraspolului, dar a fost încredinţat de intenţiile mediatorilor la negocieri – Rusia, Ucraina şi Misiunea OSCE, de a activiza negocierile pentru elaborarea proiectului de statut al Transnistriei. La aceasta, el a adăugat şi unele progrese de până acum în sfera relaţiilor economice şi retragerea arsenalului militar din regiune.

Membrul Comisiei, Vasile Neicovcin, deputat communist, a exprimat, însă, un alt punct de vedere. În opinia sa, ultimele contacte ale Chişinăului cu NATO şi iniţiativa privind crearea uniunii interstatale Republica Moldova-România, i-a îndepărtat şi mai mult pe liderii transnistreni. El s-a întrebat, dacă nu a venit timpul să se renunţe la stipularea din Constituţie privind caracterul unitar al statului.

În acelaşi timp Neicovcin a afirmat că, fiind un bun cunoscător al procesului de constituire a Autonomiei Găgăuze, în opinia sa, transnistria nu va admite niciodată evacuarea arsenalului militar al fostei armate ruse, a 14-cea, înainte de aprobarea unui statut special juridic al regiunii.

Vasile Sturza a mai fost întrebat dacă Preşedinţia nu examinează posibilitatea ca viitorul statut al transnistriei să fie elaborat şi legiferat doar cu aprobarea mediatorilor, fără implicarea Tiraspolului. La această întrebare, Sturza a evitat să dea un răspuns în prezenţa presei.

De menţionat că şeful Misiunii OSCE, ambasadorul William Hill, a purtat şi el zilele trecute mai multe discuţii cu deputaţii. La întrevederea cu şeful Comisiei pentru politică externă, Vasile Nedelciuc, s-a convenit, între altele, asupra necesităţii unor audieri parlamentare în problema transnistriei, cu participarea mai multor factori de decizie, pentru identificarea celor mai bune soluţii a diferendumului transnistrean.

În alt context, Wiliam Hill a afirmat că în cadrul unor discuţii, purtate recent la Viena, reprezentanţi ai Portugaliei, Franţei şi României au dat asigurări că se vor face demersuri în vederea implicării cât mai curând posibile a Uniunii Europene în negocierile privind soluţionare diferendumului transnistrean şi că în acest sens o delegaţie specială va sosi la Chişinău, pentru a evalua posibilităţile de conlucrare.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Libera.

*
Dan Ionescu: Rămânând la tema Transnistriei, să adăugăm că autorităţile de la Tiraspol continue să ignore apelurile internaţionale în favoarea eliberării membrilor Grupului Ilaşcu. În ultimele zile a fost pusă în circulaţie, pe reţeaua Internet, un mesaj, în care se anunţă crearea grupului internaţional Ilaşcu. Scopul urmărit de noua organizaţie este dublu şi anume - ajutorarea familiilor lui Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Tdor Popa şi Andrei Ivanţoc, cu medicamente, bani, haine şi aşa mai departe, ca şi continuarea presiunilor vizând eliberarea celor patru deţinuţi.
XS
SM
MD
LG