Linkuri accesibilitate

Tagma judecătorilor criticată sever la forul anual al magistraților


Alexandru Tănase: „Cum credeţi că mă simt eu când merg într-o localitate în care mi se spune că preşedintele judecătoriei are zeci de proprietăţi funciare, acţiuni la fabrica de vinuri din localitate, fiu-su e notar, iar toată lumea se teme de ei mai tare ca de nişte bandiţi?”

Dacă magistraţii au venit la forumul lor anual cu acelaşi set de probleme – ei s-au plâns din nou de prea multe dosare raportate la numărul existent de judecători – atunci ceea ce le-au spus autorităţile este total diferit de ceea ce s-a putut auzi la astfel de reuniuni în anii precedenţi.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a avut un discurs extem de critic la adresa magistraţilor. El le-a imputat că se lasă influenţaţi de clasa politică, că acţiunează la comandă şi că au sprijinit vechiul regim sacrificând norma legală: „Noi (politicienii) venim şi ne ducem, iar voi rămâneţi. De ce vă lăsaţi prostiţi de politicieni? Puteţi oare dormi liniştiţi?”

Preşedintele nu a economisit cuvinte de critică atunci când s-a adresat magistraţilor care după 7 aprilie au emis mandate de arest in incintele comisariatelor poliţieneşti şi care au judecat cauze ajunse pe masa magistraţilor europeni. Ghimpu le-a sugerat să-şi corecteze greşelile sau să-şi dea demisia.

Alexandru Tănase
O avalanşă de critici a sunat de la tribună şi atunci când acolo a urcat ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, care crede că în justiţie lucrurile merg din rău în mai rău: „Justiţia la ora actuală nu are probleme instituţionale. Cea mai mare problemă a justiţiei este profunda criză morală în care s-a pomenit din cauza corupţiei şi subordonării politice. Cum, credeţi, mă simt eu când merg într-o localitate în care mi se spune că preşedintele judecătoriei are zeci de proprietăţi funciare, acţiuni la fabrica de vinuri din localitate, fiu-su e notar în aceiaşi localitate, iar toată lumea se teme de ei mai tare ca de nişte bandiţi?”

În timp ce vorbeau cei doi oficiali, în sală s-au putut vedea feţe crispate de nemulţumire, iar mulţi dintre nemulţumiţii cu care am reuşit să stau de vorbă au avut şi ei ce le reproşa autorităţilor. Magistraţii le sugerează acestora să facă legi mai bune dacă vor o justiţie corectă şi liberă.


Dar iată replica judecătorului de instrucţie Andrei Galben, care a recunoscut în faţa colegilor că a judecat cauze în afara instanţei: „Oare demnitarii nu cunosc că este un aşa articol în codul de procedură penală 308 care prevede că demersurile procurorilor privind eliberarea mandatului de arest se examinează imediat, iar articolul 32 din acelaşi act normativ permite examinarea cauzelor şi în afara instanţei? Atâta timp cât acestea nu sunt abrogate, nu cred că poate fi vorba despre vreo încălcare”.

Anatol Mătăsaru
Judecatorul pe care tocmai l-ati auzit a judecat cauza lui Anatol Mătăsaru, considerat drept una din victimele evenimentelor din 7 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG