Linkuri accesibilitate

Va convinge Moldova Kievul să elimine controlul la ieşirea din Palanca?


Andrei Popov
Andrei Popov

Ministrul de externe adjunct Andrei Popov respinge speculaţiile din presă că Ucraina cere Moldovei să cedeze porţiunea de şosea Odesa-Reni

Vor fi relaţiile dintre Moldova si Ucraina mai bune după victoria, inca neconfirmată oficial, a liderului Partidului regiunilor Viktor Yanukovici in alegerile prezindenţiale de duminica trecută ? Cit de repede si în ce fel va fi rezolvată situaţia de la Palanca ?

Viceministrul de externe Andrei Popov a respins astăzi într-o conferinţă de presă ipoteza vehiculată în presă că RM ar fi gata să cedeze teritoriul său aflat dincolo de porţiunea de drum ce străbate moşia satului Palanca, porţiunea aflată sub jurisdicţia Ucrainei. Popov susţine că declaraţiile făcute ieri la acest subiect de Aleksandr Poroşenco, ministrul ucrainean de externe în faţa deputaţilor ucraineni, au fost altele decât le-a prezentat presa.

Andrei Popov: "Dumnealui a spus, şi este stenograma a ceea ce a spus, că în curând vor avea loc consultări între cele două părţi şi dumnealui speră că soluţiile la care se va ajunge în domeniul demarcării, în domeniul exploatării segmentului de drum, vor permite avansarea spre finalizarea procesului de îndeplinire de către ambele părţi a prevederilor acordului tratatului interstatal cu privire la frontiera de stat".

Popov spune că nici terenul de sub şoseaua aflată acum sub jurisdicţia Ucrainei nu aparţine şi nici nu va aparţine statului vecin: "Deci este vorba de partea de sus care se transmite, dar tot ce este jos rămâne teritoriu inalienabil al RM ca şi coloana de aer deasupra lui. Este ca şi cum ar fi o ambasadă. Este jurisdicţia altui stat, dar acolo funcţionează şi jurisdicţia şi imunitatea diplomatică, dar subsolurile sunt ale RM. Dacă se găsesc zăcăminte de diamante sau de alte minerale, sunt ale RM".

Andrei Popov spune că altele sunt problemele stringente. Autorităţile de la Chişinău, precizează viceministrul, depun eforturi pentru a convinge Kievul să elimine posturile mobile de grăniceri ucraineni, care efectuează controlul persoanelor la drumul de ieşire din Palanca spre şoseaua Odesa-Reni.

Europa Liberă a căutat să afle din prima sursă ce s-a vorbit în Rada ucrainieană despre şoseaua de la Palanca.

Taras Cernovil, prim vicepreşedintele comisiei pentru politică externă din Rada ucraineană, a confirmat declaraţiile ministrului ucrainean de externe, potrivit căruia, Kievul aşteaptă ca în 4-5 săptămâni RM să cedeze atât porţiunea de şosea Odesa-Reni, cât şi teritoriile aflate dincolo de această portiune.

Taras Cernovil
Taras Cernovil: “Vreau să reamintesc că în Acordul cu privire la frontieră se prevedea schimbul direct de teritorii. Apropo, în Constituţia Ucrainei îi este interzis guvernului ucrainean să modifice teritoriul ţării fără o consultare a poporului prin referendum. Dar atunci printr-o oarecare hotărâre s-a ignorant acest lucru şi s-a hotărât că noi facem anumite cedări Moldovei, iar Moldova face cedări în favoarea noastră. Era vorba de un schimb direct de teritorii. În caz contrar, dacă RM tratează problema altfel, că schimbul de teritorii nu a avut loc, că e vorba doar de anumite obiecte, moldovenii trebuie să fie gata ca la un moment dat, la ieşirea spre Dunăre, lângă Giurgiuleşti să fie reintrodusă graniţa Ucrainei, şi RM care îşi construieşte terminalul petrolier, care astfel a obţinut ieşire la mare, nu va mai avea acces în această direcţie.”

Prim vicepreşedintele comisiei pentru politică externă din Rada ucraineană spune că ieri ministrul de externe de la Kiev a solicitat să nu fie întreprinse până una alta măsuri îndreptate împotriva autorităţilor de la Chişinău, exprimându-şi speranţa că acestea din urmă se vor ghida de prevederile acordului cu privire la frontieră, inclusiv de cele expuse în protocolul adiţional ratificat de parlamentul moldovean în 2001.

Tamara Plamadeală
Astăzi Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală a anunţat că a transmis o sesizare Înaltului Comisar al Consiliului Europei, Thommas Hammarberg şi Guvernului RM, în vederea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în satul Palanca”. Tamara Plămădeală recomandă autorităţilor de la Chişinău să adopte o atitudine“mai serioasă” în garantarea respectării drepturilor omului la proprietate şi libera circulaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG