Linkuri accesibilitate

Separatiştii eliberează tinerii din Oxentea după o detenţie de 15 zile


Tinerii fuseseră iniţial condamnaţi la 60 de zile de arest pentru "trecerea ilegală a graniţei şi prejudicierea ecologică a RMN"

Detenţia celor patru tineri moldoveni a durat 15 zile, chiar dacă un judecător transnistrean le-a eliberat, mandat de arest pentru un termen mai mare, de 60 de zile. Cel puţin aşa rezultă din declaraţia unuia dintre proaspeţii reveniţi acasă, Radu Stratu, de 19 ani, cu care am reuşit să stăm de vorbă.

Radu Stratu: „Când ne-au arestat, erau şase grăniceri care aveau trei automate. Când am ajuns în Transnistria, erau deja 28 de oameni. Credeam că o să ne reţină un ceas-două şi o să ne dea drumul acasă. Da ei ne-au ţinut o zi pe scaune, apoi ne-au dus la un penitenciar. Apoi ne-au adus în faţa la un judecător, care ne-a spus de ce suntem acuzaţi că am trecut Nistrul ilegal şi ne-a dat 60 de zile de arest. După asta ne-au dus într-o celulă şi nu ne-au mai scos de acolo. Era întuneric şi foarte frig – suntem răciţi cu toţii. Chinuiţi, cum s-ar spune. Cel mai important este că suntem la libertate. Cui nu-i place libertatea?"

Aşa dar, se pare că tinerii n-au fost supuşi la ceea ce s-ar numi, în termenologie juridică, „tratamente inumane şi degradante”. Cum rămâne totuşi cu motivele acestei reţineri? Iată ce ne-a povestit o locuitoare a satului Oxentea, Nina Postică.

Nina Postică: „Nu-i nici o graniţă acolo. Nu-i pus nici un semn. Noi mereu circulăm pe acolo...Ne ducem la cumetri, fraţi. De când o îngheţat Nistrul, de trei ori am fost la o cumnată. Da grănicerii iştea mereu ne anină. De oameni mai în vârstă nu prea, da de nişte copii aşa, se mai întâmplă...”

L-am întrebat pe membrul Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului, Ion Leahu, ce crede despre evoluţiile din acest caz.
Ion Leahu: „În zona de securitate, unde are loc operaţiunea de pacificare, acţionează structuri înarmate transnistrene care se conduc de legile elaborate la Tiraspol. De aceasta, absolut toată lumea trebuie să ţină cont că pot fi victime ale acestor structuri. Tot mai evident devine caracterul agresiv al acestei formaţiuni. Dar nu exclud că atunci când Kazahstanul a preluat preşedinţia OSCE, iar Kazahstanul este aliatul Rusie, eu nu exclud că, pentru a se manifesta pozitiv, a convins Rusia de necesitatea unor gesturi pozitive. Acesta ar putea fi unul dintre ele.”

În timp ce autorităţile de la Chişinău califica incidentul drept provocare din partea transnistrenilor, ministerul securităţii de stat de la Tiraspol, care a emis astăzi un comunicat oficial pentru a anunţa schimbarea formei de pedeapsă din arest în arest la domiciliu în cazul celor 4 copii din Oxentea, dar şi a altor trei deţinuţi din Răscăpieşi, Ştefan Vodă, vorbeşte în continuare despre “trecerea ilegală a graniţei şi aducerea unor prejudicii ecologice Republicii Moldoveneşti Nistrene”. Prin urmare, forţele de ordine transnistrene şi-au menţinut acuzaţia fără a explica şi motivele din care s-a decis eliberarea deţinuţilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG