Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc aprobă asistenţa financiară promisă Moldovei


Traian Basescu, Chişinău, 27 ianuarie

Senatul respinge modificarea legii privind regimul străinilor

Cei 100 de milioane de euro pentru Republicii Moldova aprobati la ultima sedinta a guvernului roman sint nerambursabili si sunt destinati finantarii unor proiecte din domeniile infrastructurii, transporturilor, educatiei. Banii din prima transa de 25 de milioane vor fi alocati pe parcursul acestui an si Romania nu a pus nici un fel de conditionalitati. Pina in 2013 Republica Moldova va primi anual cite 25 de milioane de euro pe care in vreme de criza ministerele Dezvoltarii, Transporturilor si Educatiei ii vor detasa din propriile bugete, la rindul lor destul de restrinse.

Presedintele Traian Basescu a promis la sfirsitul lunii trecute cind a fost la Chisinau nu doar sprijin financiar, ci si modificarea legii privind regimul strainilor in avantajul moldovenilor. Proiectul de lege prevedea astfel ca cetatenii republicii Moldova nu vor mai trebui sa arate ca au mijloacele necesare pentru supravietuire in perioada cit stau pe teritoriul romanesc.

Senatorii romani au respins insa ieri aceasta exceptie pe motiv ca Legea privind regimul strainilor respecta regulile Uniunii Europene, care prevad ca atunci cind cetatenii necomunitari care calatoresc in statele Uniunii nu au o invitatie care sa dovedeasca faptul ca li se asigura cazare si intretinere acolo, trebuie sa demonstreza ca au cel putin 500 de euro pentru perioada sederii. Modificarea legii a cazut in senatul Romaniei cu o diferenta de patru voturi, dar desi pe moment promisiunea rezolvarii acestei chestiuni a intrat in impas, lucrurile nu sint definitiv clarificate.

Proiectul legislativ urmeaza sa fie votat si in Camera Deputatilor, care este camera decidenta in acest caz si poate acolo deputatii care sustin guvernul roman, se vor mobiliza si vor reusi sa scoata taxa de 500 de euro ceruta cetatenilor moldoveni care calatoresc in Romania. Eliminarea acestei taxe se poate face, insa si in alt fel, iar presedintele Basescu pare sa mizeze pe aceasta a doua solutie: oferirea cetateniei romane cit mai multor moldoveni, iar in acest scop se fac strategii serioase de reducere a birocratiei.
XS
SM
MD
LG