Linkuri accesibilitate

„Fără pripoane, dosarul '7 aprilie' poate fi finalizat în 3 luni"


Dumitru Postovan
Dumitru Postovan

Fostul Procuror General Dumitru Postovan despre şansele de a face lumină în evenimentele din aprilie

Dumitru Postovan: „Sigur că nu-i o investigaţie ordinară, e destul de complicată, datorită proporţiilor, datorită subiectilor-participanţi în aceste acţiuni...Trebuie, pur şi simplu, de despărţit două momente: aspectul politic, geopolitic, cu care consider că trebuie să se ocupe Comisia parlamentară, ca să nu dubleze pe cea a Procuraturii, şi cea propriu-zis a Procuraturii. Ca şi în orişicare alt dosar, sunt două părţi – una, care consideră că cineva e vinovat şi cealaltă care, în cazul nostru, nu numai că se apără, da înaintează, e în ofensivă. Şi iată momentele astea trebuie duse sub toate aspectele, obiectiv, imparţial.”

Valentina Ursu: Da e posibil, în condiţiile Republicii Moldova, să fie investigaţia obiectivă, imparţială şi cu un final logic?

Dumitru Postovan: „Cunosc poziţia conducerii actuale, care au dorinţa s-o ducă, într-adevăr, obiectiv. Cât li s-a reuşi...nu ştiu dacă acolo le pune pripoane... Probabil...E vorba nu numai de dorinţă, e vorba şi de un înalt profesionalism, dar profesionalismul vine din experienţă, dar experienţă noi în domeniul ăsta nu prea am avut. Sigur, greutăţi o să fie, dar ţinând cont de faptul, că cineva are nu numai împuterniciri, dar şi obligaţiuni, conform Constituţiei, conform anumitor legi organice de a asigura ordinea în ţară şi dacă nu a făcut lucrul ăsta, trebuie să se facă responsabil şi să răspundă. Dar dacă, într-adevăr, era, cum spun aceia din trecut, guvernanţii precedenţi, că uite o fost un fel de tentativă de lovitură de stat, dar dacă într-adevăr aşa era, deşi eu nu consider asta, şi voi aţi luat şi aţi lăsat baltă şi v-aţi dus, ce se întâmplă cu statul ăsta? Noi te-am încrediţat, te-am ales, ţi-am dat împuterniciri şi aşa mai departe, ai la dispozţie toate, şi tu amu imi motivezi că nu ştiu cine-i vinovat, numa nu tu. Da pentru asta trebuie, desigur, de dat din coate adânc şi trebuie de ajutat. Procuratura, nu trebuie de criticat în situaţia asta că uite nu vrea sau nu ştiu ce, da trebuie ajutată.”

Valentina Ursu: Dumneavoastră sincer, credeţi în cunoaşterea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în 7 aprilie?

Dumitru Postovan: „Chestiunea asta în tot cazul trebuie scoasă la suprafaţă, pentru că ea, dacă nu se întâmplă lucrul ista, va fi de durată şi va fi obiect de speculaţie mulţi ani înainte. Cine n-ar şi făcut-o, din cauza cui s-o întâmplat şi ce s-a întâmplat...altfel o să manipuleze lumea. Era o simplă întrebare: cui aceste acţiuni au fost convenabile? Cine a vrut să tragă foloase dintr-asta? Şi iaca răspundeţi la întrebarea asta şi atunci tot e clar de ce s-a întâmplat lucrul ista.”

Valentina Ursu: Chiar să credem că unele documente ar fi fost distruse?

Dumitru Postovan: „Am auzit şi eu că conducerea Securităţii ar fi distrus şi aşa mai departe...E posibil, da de ce nu? Dacă-s documente, care pot servi ca probe de a învinui pe cineva, păi cine le-ar păstra? Eu iată am privit filmul ăsta, „Ataca na Moldovu”, înseamnă că chestiunea asta era urmărită demult, încă înainte de 7 aprilie, deci se urmărea un scop anumit. S-au folosit de situaţia că cineva, deci un partid a vrut ca să fie, un fel de mitinguri de protest...cineva s-a folosit de situaţia asta şi şi-a realizat scopurile sale.”

Valentina Ursu: Domnul Postovan, ca fost procuror, să vă întreb: în cât timp ar putea fi finalizat un asemenea dosar complicat, controversat?

Dumitru Postovan: „Maximum în trei luni de zile s-ar putea de scos la suprafaţă toate. Dacă se doreşte şi se vrea, şi sunt eforturi comune, şi nu se pun pripoane la nimeni şi aşa mai departe...”

Valentina Ursu: Şi dacă se cunoaşte adevărul, oricum vrajba între aceste două tabere o să continue...

Dumitru Postovan: „Asta trebuie să fie, pur şi simplu, un fel de avertisment, că factorii de decizie, conducerea ţări, n-are dreptul să se comporte aşa, cum s-o comportat. Noi niciodată din 90 încoace, că au mai fost cazuri, poate nu aşa straşnice, da încă nimeni din conducere nu...nu o răspuns, nici moral, nici altfel. Trebuie să întreprindem...pentru chestiunile care le faci, trebuie să răspunzi...”
XS
SM
MD
LG