Linkuri accesibilitate

Ieşirea din criza politică prin cizelarea Constituţiei?


Mihai Petrache
Mihai Petrache

Anatol Plugaru şi Mihai Petrache sunt de părere că revizuirea Constituţiei necesită un consens foarte larg politic

Cele 4 partide democratice care au acces in parlament, dupa 8 ani de guvernare comunista, cauta modalitati de a evita anticipatele, propunand o vastă reforma constitutională. Se pare ca acestea nu au ajuns insa la un consens totuşi. Anatol Plugaru, ex-ministrul Securităţii Nationale, fost deputat in primul parlament, este de parere ca la alegerea sefului statului in parlament nu au fost respectate anumite prevederi constitutionale.

Anatol Plugaru
Anatol Plugaru: Parlamentul trebuie sa anuleze asa-numitele alegeri ale presedintelui Republicii Moldova de anul trecut, sa le anuleze ca neconstitutionale, si sa petreaca alte alegeri cu strictă respectare a conditiilor stabilite in constitutie. Cu participarea obligatorie a tuturor deputatilor la votare, nu aşa cum vin unii si ceilalti ies din sală, şi cu o votare cu adevarat secretă. Să nu se teama. Nu e nimic straşnic daca nu va trece candidatura unuia din aceste partide.Se poate intampla ca o alta candidatura sa fie mai buna decat a lor. E important sa se spuna clar că anul trecut ei s-au condus nu de Constitutie ci de interesele de partid. Lasati măi Comisia de la Venetia in pace, lasati lumea in pace. Ocupati-va cu Constitutia si mai departe. Este nevoie de cel putin un an-doi de a o aduce la o conditie normală. Asta nu se face hodoronc-troc, aşa cum i-a venit cuiva in cap. E neserios, si rade lumea de noi. In acest fel alegerile anticipate pot fi evitate.

Valentina Ursu: Presedintele interimar Mihai Ghimpu are dreptate cand zice ca actuala legislatura poate activa toti 4 ani de zile.

Anatol Plugaru: Evident. Ghimpu se bazează pe lipsa unei stipulari clare in constitutie a termenului concret de dizolvare. Se spune ca n-ai voie intr-un an. Dar intr-un an si jumatate, doi sau trei – treaba lui. Si eu nu cred ca domnul Mihai Ghimpu va dizolva acest parlament, decat in momentul cand ii va conveni lui si partidului domniei sale.

Valentina Ursu: Comisia privind modificarea constitutiei trebuie sa-si continuie activitatea?

Anatol Plugaru: Lasa sa lucreze. Constitutia intr-adevar are nevoie de anumite cizelari, anumite precizari. Constitutionalistii care au fost convocati de domnul Ghimpu au spus ca este nevoie de vreo 70-80 de articole de modificat.

Valentina Ursu: Decizia privind necesitatea introducerii modificarilor la 69 de articole ale constitutiei Republicii Moldova a fost adoptata in cadrul unei şedinţe a Comisiei speciale pentru Reformarea Constitutiei. Europa Libera l-a intrebat si pe Mihai Petrache, autor si co-autor al diferitor proiecte de legi si stragetii de dezvoltare, cum ar fi „Proiectul Constitutiei” in 1990, „Conceptia Reformei Judiciare si de Drept” la inceputul anilor 90. L-am intrebat dacă pot politicienii moldoveni sa scoata totusi Moldova din actuala criza constitutională.

Mihai Petrache: Pozitii contrar opuse in ceea ce priveste fortele politice. 50 la 50. Unii vor sistem prezidential de guvernare, altii vor parlamentar. Unii vor alegeri anticipate cat mai urgent, altii nu vor. Imi dau seama ca revizuirea Constitutiei nu poate avea loc in conditii atat de contradictorii. Reforma constitutionala necesita un consens foarte larg politic, social. Daca nu exista acest consens, atunci nu mai are rost sa te porneşti de-acasa.

Valentina Ursu: Chipurile ar fi fost incalcata Constitutia la alegerea presedintelui si s-ar putea anula ceea ce s-a facut pana acuma si sa se anunte din nou alegeri prezidentiale in parlament.

Mihai Petrache: Daca luam normele de procedura care trebuie respectate, daca ne referim la votul secret, fiind o conditie riguroasă, s-ar putea. Dar cineva trebuia sa sesizeze curtea. Daca nu a sesizat-o, curtea nu are dreptul sa se autosesizeze. Daca nu este aşa o sesizare, asta ar fi doar o parere. Din punctul meu de vedere parlamentul si-a epuizat posibilitatile de a mai alege un presedinte.

Valentina Ursu: Sa inteleg eu ca o solutie poate fi gasita doar dupa noi alegeri parlamentare?

Mihai Petrache: Aşa cere Constitutia.

Valentina Ursu: Modificarea Constitutiei poate avea loc doar dupa alegeri anticipate?

Mihai Petrache: Altfel nu văd cum. Pentru ca nu sunt forţe. Pe calea referendumului, daca te duci cu modificarea Constitutiei in sensul consolidarii sau dezvoltarii sistemului parlamentar, atunci nu poate fi sustinut pentru ca timp de 10 ani de zile, 80 la suta din cetateni sustin ideea de regim prezidential de guvernare. Trebuie sa fii un kamicaze, ca sa te duci cu un referendum de a perfectiona sistemul parlamentar, stiind ca cetatenii vor ca presedintele sa fie ales nemijlocit de ei prin vot direct, asta inseamna instituirea sistemului prezidential sau semi-prezidential de guvernare, si nicidecum parlamentar.
XS
SM
MD
LG