Linkuri accesibilitate

Alegere între două pastile amare


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Societatea şi clasa politică se află în faţa unei dileme şi deocamdată răspunsurile la această chestiune nu sînt formulate cu suficientă claritate

Gheorghe Cojocaru: Liderii Alianței pentru Integrare Europeană nu au ajuns deocamdată la un numitor comun în ceea ce privește modificarea Constituției și aceasta în condițiile în care o Comisie Constituțională, constituită prin decretul președintelui interimar Mihai Ghimpu, este pe punctul de a propune o nouă redacție a Constituției în vigoare. În timpul cel mai scurt forțele politice din cadrul Alianței vor trebui să adopte un punct de vedere explicit în această chestiune, cu atât mai mult că și preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, a îndemnat actuala guvernare să ajungă la un consens în ceea ce privește depășirea crizei constituționale.

Vasile Botnaru: Apropo, acest Buquicchio era aşteptat ca un ultim arbitru, sau cel puţin cu o judecată decisivă. După ce a fost la Chişinău, care sunt punctele de vedere ale liderilor celor patru componente ale coaliției de la guvernare în chestiunea Constituției? Cum pot fi ele rezumate?

Gheorghe Cojocaru: Există abordări diferite în cadrul alianţei în chestiunea Constituţiei. Președintele Mihai Ghimpu este partizanul cel mai hotărât al adoptării unei Constituții într-o nouă redacție prin votul Parlamentului și prin supunerea ulterioară a textului acesteia unui referendum popular. În cazul unui vot favorabil la referendum, Republica Moldova va putea evita alegerile anticipate, va putea fi ales șeful statului și se va intra pe un făgaș al stabilității și normalității politice. Și premierul Vlad Filat, se pare, și poate și liderul Alianței Moldova Noastră, Serafim Urechean, nu resping categoric un asemenea scenariu, dacă s-ar întruni circumstanțele necesare în acest sens, în timp ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu pare mai circumspect și nu exclude varianta alegerilor parlamentare anticipate.

Vasile Botnaru: Dacă ar fi să rezumăm discursul lui Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneția, el a recomandat tuturor forţelor politice, clasei politice în ansamblu, adică implicit comuniştilor, să găsească un consens pentru depășirea crizei constituționale. În special în ceea ce priveşte imposibilitatea alegerii preşedintelui. Credeţi că ar fi posibil astăzi un consens în ceea ce priveşte depăşirea crizei?

Gheorghe Cojocaru: Un consens în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană este posibil. Liderii celor patru formațiuni de la guvernare au demonstrat că pot discuta și negocia anumite înțelegeri politice care să contribuie la consolidarea actului guvernării și democrației în Republica Moldova, însă, din câte se poate înțelege, îndemnul președintelui Comisiei de la Veneția vizează întreaga clasă politică, inclusiv opoziția parlamentară comunistă care se plaseză pe o poziție ireconciliabilă față de actuala guvernare. În aceste condiții consensul nu va putea fi atins, mai ales că Partidul comuniștilor urmărește declanșarea cu orice preț a unor alegeri parlamentare anticipate cu scopul unei revanșe politice.

Vasile Botnaru: Preşedintele Comisiei de la Veneția a recomandat – or acesta îi este statutul dînsului subliniat de mai multe ori de către Mihai Ghimpu, deci a recomandat să se modifice doar un singur articol din Constituție, acel care vizează alegerea șefului statului. Ar putea fi aceasta o soluție reală pentru depășirea crizei?

Gheorghe Cojocaru: Prin această propunere, care amintește de propunerea recentă a liderului formațiunii “Moldova Unită” Vladimir Țurcan, se va putea modifica modalitatea alegerii șefului statului, însă odată cu această modificare a Constituției, care nu este nici ea simplu de realizat, alegerile anticipate vor deveni inevitabile. Practic, propunerea preşedintelui Comisiei de la Veneția, pleacă de la premiza că alegerile sunt ca și inevitabile și tocmai aceasta și este marea dilemă a actualei guvernări democratice, dar și a societății, în ansamblu, care ar trebui să mediteze împreună asupra căilor de consolidare a cadrului democratic, încă destul de fragil astăzi în Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Adică societatea are de decis – are nevoie de această pastila amară, reforma constituţionaă, implicit alegeri anticipate, sau nu, în condiţiile în care s-ar putea să fie un remediu mai “bun”, că să consolideze societatea? Am înţeles corect, aceasta este dilema?

Gheorghe Cojocaru: Desigur că societatea şi clasa politică se află în faţa acestei dileme şi deocamdată se pare că răspunsurile la această chestiune nu sînt formulate cu suficientă claritate.

XS
SM
MD
LG