Linkuri accesibilitate

Acceptă Iulia Timoşenco rezultatul alegerilor prezidenţiale?


Iulia Timoşenco
Iulia Timoşenco

Verdictul Comisiei Electorale Centrale este aşteptat pînă la 17 februarie

De duminica, premierul Iulia Timosenco tace. Iar astazi, cand a facut prima declaratie oficiala, in cadrul sedintei de guvern, s-a marginit sa-l acuze pe Victor Ianucovici ca promite ce nu poate indeplini. Nici un cuvant despre votul de duminica, daca accepta sau nu infrangerea, daca ramane la conducerea guvernului sau demisioneaza, cum i-a cerut deja Ianucovici.

„Este evident ca nimeni din echipa Ianucovici nu va ridica standardele sociale, cum au promis in campania electorala”, a declarat Timosenco.

Replica a venit imediat din parte Hannei Herman, vice-presedinta a Partidului Regiunilor: "Ea a promis ca saptamana viitoare, va fi adoptata in parlament legea standardelor sociale, adoptare care a fost amanata numai din cauza numarului mare de amendamente".

Toate voturile de duminica au fost numarate si miercuri Comisia electorala centrala l-a declarat, pentru moment, castigator pe Victor Ianucovici, cu 48,9 la suta din voturi fata de 45,4 la suta pentru Iulia Timosenco. O diferenta de 888 de mii de voturi. Comisia trebuie sa dea un verdict definitiv pana pe 17 februarie.

Ianucovici i-a cerut deja contra-candidatei sale sa-si accepte infrangerea si sa demisioneze. Ca el sa poata incepe negocieri pentru formarea unei noi majoritati si a unui nou guvern. Numai ca aceste negocieri, mai bine zis discutii de principiu, au deja loc, dupa cum a explicat astazi un alt vice-presedinte al partidului lui Ianucovici, Boris Kolesnicov. Mai intai trebuie asteptata decizia finala a Comisiei Electorale, a precizat Kolesnicov, inainte de orice negocieri oficiale. Consultatii au avut insa loc si inainte de alegerile prezidentiale si chiar inainte de alegerile generale.

Numai ca pana pe 17 februarie, s-ar putea ca Blocul Timosenco sa conteste totusi numaratoarea voturilor intr-o serie de circumscriptii. Este ceea ce declara recent un lider al Blocului. Iar un jurist din acelasi partid preciza ieri ca ar fi vizate circumscriptiile din Donetk, Luhansk si Crimea.

Dupa cum se stie, OSCE si alti observatori straini au declarat alegerile de duminica drept corecte si libere. S-a afirmat chiar ca aceasta este mostenirea democratica lasata de Revolutia Portocalie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG