Linkuri accesibilitate

Guvernul va monitoriza preţul a peste 30 de produse esenţiale


Vlad Filat
Vlad Filat

În combaterea monopolurilor, guvernanţii au luat în cătare, după carne, alte bunuri al căror preţ pare prea mare

Guvernul a aprobat astăzi lista mărfurilor preţul cărora pe piaţă va fi monitorizat mai strict ca înainte. În total este vorba de peste 30 de produse esenţiale, între care carnea, laptele, smântâna, legumele, fructele şi zahărul. O comisie specială va controla mai riguros importul acestor mărfuri, pentru că se consideră că anume la import ar exista portiţe ascunse pentru tot felul de evaziuni şi scheme de manipulare a preţurilor. Astfel, agenţii economici care la vamă vor declara un preţ al mărfurilor sub 40 la sută din preţul mediu de piaţă sau care deţin peste 35 la sută din importul unui anumit produs pe piaţă vor intra automat în vizorul organelor de control.

L-am întrebat pe premierul Vlad Filat când vor resimţi oamenii efectele acestor măsuri?

Vlad Filat: „Nu o să vă dau un termen când va resimţi societatea efectul. Noi dorim ca banul public şi nu doar banul public, ci întreg circuitul financiar să fie în strictă conformitate cu norma legală şi să fie impozitat cum prevede legea. În rezultat să avem veniturile la buget care să ne permită să majorăm salarii, să dăm pensii”

Valeriu Prohniţchi
Directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert Grup”, Valeriu Prohniţchi este de părere că mecanismul de control propus de Guverm va fi eficient numai dacă va exista o coordonare foarte bună între toate autorităţile statului. Până acum această coordonare a fost destul de slabă.

Valeriu Prohniţchi: „Eu nu ştiu cum va reacţiona în general piaţa la mecanismul respectiv. Ar putea să apară opinii că respectivul mecanism contravine liberei iniţiative şi în principiu Guvernul trebuie să caute argumente foarte grele ca să combată asemenea opinii”.

Totodată, Valeriu Prohniţchi crede că unele prevederi ale hotărârii Guvernului sunt greu de înţeles: „Spre exemplu, se presupune că vor fi supuse monitorizării doar tranzacţiile efectuate de agenţii economici care în anul precedent au avut mai mult de 35 la sută din valoarea tuturor importurilor produsului respectiv. Probabil că pe parcurs când mecanismul va începe să lucreze se va ajunge la concluzia că această cotă probabil trebuie să difere de la un produs la altul”.

Cât priveşte lista de produse monitorizate, Valeriu Prohniţchi este de părere că Guvernului i-a scăpat din vedere importul medicamentelor, un produs extrem de sensibil din punct de vedere social.
Previous Next

XS
SM
MD
LG