Linkuri accesibilitate

„Victoria lui Ianucovici - un protest împotriva liderilor Revoluţiei Portocalii": (Guardian)


UE are datoria de a se angaja în reformarea Ucrainei

Foreign Policy îşi dedică analiza zilei Dagestanului, regiunea din nordul Caucazului. Dagestanul este caracterizat de conflictele interetnice dintre minorităţile sale, de avari caucazieni, lezghini, nogai, ceceni şi ruşi. În comparaţie cu Cecenia sau Ingushetia, alte regiuni caucaziene marcate de violenţă, atacuri împotriva liderilor religioşi au loc doar în Dagestan, unde în 2009 militanţii islamişti au fost descrişi de media locală ca „terorişti”, sau „atacatori necunoscuţi”. Publicaţia menţionează că numirea unui nou preşedinte in Dagestan de către preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev, nu este soluţia cea mai bună pentru rezolvarea problemelor din zonă. Foreign Policy critică presa locală şi Serviciul de Securitate Rusesc pentru că descrie violenţa din Dagestan drept o ameninţare ce vine din partea teroriştilor pregătiţi de forţele speciale din Georgia. Astfel este mascată complexitatea relaţiilor inter-etnice din zonă, faptul că relaţiile tot mai intense de colaborare cu militanţii islamişti sunt motivate politic, fiind rezultatul sărăciei şi corupţiei.

International Herald Tribune comentează decizia Iranului de a îmbogăţi uraniu şi avertismentele lansate de Consiliului de Securitate ONU. „Ajunge!”, scrie publicaţia . „Iranul trebuie să înţeleagă că ambiţiile sale nucleare costă!”. International Herald Tribune notează că dacă Consiliul de Securitate vrea să meargă înainte cu sancţiuni dure, Washingtonul şi aliaţii săi trebuie să ia o atitudine fermă faţă de Rusia şi China care au drept de veto şi care sprijină Iranul. Cu cât ONU amână să ia măsuri serioase împotriva programelor nucleare, cu atât Iranul va deveni mai insolent şi ambiţios

Guardian analizează alegerile din Ucraina, ajungând la concluzia că ideile de democraţie şi integrare în Uniunea Europeană nu au murit, numai cei care le-au promovat, au eşuat în alegeri. „Victoria lui Ianucovici este mai presus de orice un protest popular împotriva liderilor Revoluţiei Portocalii”, scrie de Guardian. Publicaţia aminteşte faptul că Ianucovici a beneficiat de scena politică din ultimii ani, recâştigând sprijinul cetăţenilor, în timp ce disensiunile dintre preşedintele Iuşcenco şi aliatul său de la început Timoşenco au pus economia ţării pe plan secund. Deşi încă se prevăd probleme interne, Guardian scrie că UE are datoria de a se angaja în reformarea Ucrainei.

Un al doilea comentariu din aceeaşi publicaţie se centrează asupra monedei europene, Euro, care se confruntă cu diverse probleme din cauza economiilor în criză din diferite ţări UE. Guardian critică vocile care consideră că ajutorul extern al unei instituţii precum Fondul Monetar Internaţional ar fi soluţia cea mai adecvată. Publicaţia propune în schimb sprijinul Băncii Centrale Europene care să intervină în reconcilierea problemelor dintre autorităţile monetare centrale şi puterile politice ale fiecărui stat european, aşa cum prevede tratatul de la Maastricht. „Liderii europeni nu îşi mai pot permite”, conchide Guardian, „să se spele pe mâini de probleme europene şi să-şi lase moneda comună în voia legilor pieţei”.
XS
SM
MD
LG