Linkuri accesibilitate

Ianucovici a obţinut 90% din voturile românilor din Ucraina (Adevărul)


"Temerea că Ucraina va aluneca spre Rusia este pripită": Oleg Serebrian în România liberă

Asteptari mari din partea romanilor din Ucraina, dupa alegerile prezidentiale in care a fost desemnat castigator Viktor Ianukovici. Pentru ca le-a promis statut de limba oficiala regionala pentru limba lor materna, politicianul pro-rus a obtinut 90% dintre voturile romanilor, cel putin in localitatile preponderent romanesti din Transcarpatia. In Adevarul, un grupaj semnat de Ioana Gavrău prezinta nu numai declaratii ale unor etnici romani, ci si informatii despre comunitatea de limba romana din Ucraina. Romanii sunt in general mai bogati decat ucrainenii, sustine articolul, pentru ca lucreaza peste hotare, fiind buni mestesugari, ca si cei din Oas. In fosta URSS, multi romani ucraineni au construit case de vacanta pentru rusi. Acum lucreaza in numar mare la Moscova, in Spania sau Italia.

Un documentar pe aceeasi tema din Romania libera se intituleaza "Ianukovici, cu fata spre Rusia si cu spatele la Romania". Textul ilustreaza insa mai degraba contrariul si o face citand analisti politici si militari. Directorul Institutului de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Mihail Ionescu crede ca orientarea pro-rusa a noului presedinte nu are cum sa fie la fel de radicala ca in campania electorala. Romania este deci datoare sa continue sa atraga spre Vest Ucraina, chiar daca interesul NATO pentru aceasta tara se va diminua. Bogdan Tardea, directorul Institutului Social-Democrat din Republica Moldova, e de aceeasi parere: Ianukovici nu va avea sprijinul Kievului si al partii vestice a Ucrainei intr-o eventuala incercare de a vira spre Moscova, va avea parte de o opozitie puternica si “va face pasi abili pentru a evita recaderea intr-un regim autoritar si adancirea faliei din societate”. Potrivit lui Oleg Serebrian, specialist in geopolitica, “temerea ca Ucraina va aluneca spre Rusia e pripita. O sa fie o relatie mai stransa - spune el, citat de Romania libera - dar Ianukovici nu va trada interesele Ucrainei”.

Continua comentariile in jurul deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca Romania sa gazduiasca elemente ale scutului american antiracheta. In saptamanlul 22, Vladimir Tismaneanu o considera un moment crucial, comparabil cu intrarea tarii in Alianta Nord-Atlantica.

Ziarul Gandul explica pe indelete ce anume va fi amplasat pe teritoriul Romaniei si de ce natura este securitatea pe care tara o castiga prin acest acord. Greu de inteles de ce totusi titlul articolului este "Scutul antiracheta american este indreptat impotriva Rusiei”.
XS
SM
MD
LG