Linkuri accesibilitate

Magistraţi metamorfozaţi în poliţişti în evenimentele din aprilie


Alexandru Tănase

Cazul Dorin Popovici - paradigmatic pentru judecătorii care, la comandă politică, au mutat instanţa de judecată în arestul poliţiei

Ministrul justiţiei Alexandru Tănase a cerut ieri pedepsirea unui judecător bănuit că după protestele din aprilie a mutat instanţa de judecată în arestul poliţiei, ajutînd forţele de ordine să economisească timp în răfuiala cu studenţii. Magistratul care a ajuns în vizorul procuraturii a dispus aplicarea arestului preventiv faţa de o tânără care avea un copil minor de întreţinut. Este vorba despre Oxana Radu reţinută de poliţie în timpul protestelor din aprilie şi judecată de Dorin Popovici în incinta unui comisariat de poliţie.

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase susţine că magistratul a încălcat în mod clar norma penală: „Persoanelor care au copii la întreţinere nu li se poate aplica arestul preventiv. Este o cerinţă imperativă. Prin urmare judecătorul Popovici a pronunţat deliberat o hotărâre ilegală, fapt care face posibilă tragerea sa la răspundere în conformitate cu prevederile Codului penal.”

Dar Dorin Popovici este doar unul dintre magistraţii care, după 7 aprilie, au judecat cauze în comisariatele poliţieneşti. Anchetele menite să scoată la iveală numele celorlalţi nu au fost finalizate nici de Ministerul Justiţiei, nici de Consiliul Suprem al Magistraturii. Analiza paralelă efectuată însă de către un ONG pentru apărarea drepturilor omului a identificat cel puţin 30 de judecători, 10 dintre care ar fi emis mai multe mandate de arest pe numele victimelor din aprilie.

Sergiu Ostaf (Centrul de resurse pentru drepturile omului)
Preşedintele organizaţiei Sergiu Ostaf susţine că demiterea acestora ar fi o pedeapsă prea blândă în raport cu faptele săvârşite: „În primul rând, este încălcarea eticii. În al doilea rând, este violarea dreptului la un proces echitabil – un drept fundamental încălcat prin acţiunile conştiente ale unui actor al autorităţilor publice. De aceea, trebuie să intervină pedeapsa penală.”

Sergiu Ostaf mai spune că în cazul în care atât Procuratura, cât şi Consiliul Suprem al Magistraturii vor lăsa să le scape magistraţii nepedepsiţi, societatea civilă va avea grijă ca dosarele tuturor victimelor aresturilor nemotivate din aprilie să ajungă la CEDO.
XS
SM
MD
LG