Linkuri accesibilitate

11.02 - București: Procesul de cooperare în Europa de sud-est


Reuniune SEECP

În cadrul summitului de la București va fi semnată Cartea de Bună Vecinătate, Stabilitate, Cooperare şi Securitate în Europa de Sud-Est, primul document politic multilateral din istoria zonei consacrat relaţiilor de bună vecinătate.

11 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sorin Şerb; corespondent: Sabina Fati).

Procesul de cooperare în Europa de sud-est”.

La două zile după vizita secretarului general NATO la Bucureşti, problema securităţii şi stabilităţii în regiune revine în atenţia oficialilor români cu ocazia reuniunii primilor miniştrii din cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), din care, alături de România, mai fac parte Turcia, Macednoia, Bulgaria, Albania, Grecia şi Yugoslavia.

Bucureştiul va fi gazda acestui summit ce îşi propune să examineze perspectivele consolidării stabilităţii şi democraţiei în regiune şi să analizeze căile şi metodele pentru întărirea cooperării pe plan regional, vizând dezvoltarea economică şi socială a ţărilor din zonă.

Iugoslavia este pe moment suspendată din organizaţia regională, din cauza problemelor pe drepturile omului şi a respectării drepturilor minorităţilor. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului român de Externe Ireni Komarovski „Având în vedere că Republica Federală a Iugoslaviei este unul din statele fondatoare ale SEECP, la reuniune va fi menţinut locul în sală, neocupat însă şi va fi arborat steagul său naţional”.

Divergenţele dintre România şi Bulgaria reapar în actualitate, fie pe problemele de mediu cauzate de centrala nucleară de la Kozlodui care, conform regulilor UE, ar trebui închisă, fie din cauza reclamaţiilor bulgare ce spun că întreprinderile siderurgice, precum combinatul de la Călăraşi, poluează localităţile de pe malul drept al Dunării.

In momentul de faţă, oficialii români şi bulgari nu au găsit o soluţie comună cu privire la cel de-al doilea pod peste Dunăre. Amplasamentul acestuia a fost decis într-un punct favorabil Bulgariei. Aceasta din urmă este gata să finanţeze singură construirea acestui pod, deşi acesta, cu fondurile UE trebuia ridicat într-un loc din care să beneficieze ambele ţări.

Ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, spunecă Bucureştiul este nemulţumit de tarifele practicate de bulgari pentru tranzitarea energiei electrice, prejudicind exportul României către Turcia şi Grecia.

România şi Bulgaria mai au de rezolvat şi problema tranzitului prin România către Rusia a deşeurilor radioactive din Bulgaria de la centrala din Coslodui.

Tarifele oferite de Bulgaria pentru tranzitul de gaze naturale din Rusia, realizat printr-o conductă ce traversează România, reprezintă 50% din oferta de anul trecuta şi de acum doi ani. Băsescu este de părere că nerezolvarea acestor probleme poate îngreuna discuţiile de aderare la UE atât a Românei, cât şi a Bulgariei.

În cadrul aceluiaşi summit, va fi semnată şi Cartea de Bună Vecinătate, Stabilitate, Cooperare şi Securitate în Europa de Sud-Est, acesta fiind nu doar un cod de conduită pentru statele membre, dar şi primul document politic multilateral din istoria zonei consacrat relaţiilor de bună vecinătate.
XS
SM
MD
LG