Linkuri accesibilitate

Oamenii simpli faţă cu diferendul transnistrean


Diferendul transnistrean este în realitate un inconvenient care îi vizează direct pe mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova.


O problemă eternă, insolubilă, care-i însoţeşte pe cetăţenii Republicii Moldova de la proclamarea independenţei, e diferendul transnistrean. Anii trec, liderii politici de la Chişinău şi Tiraspol ba se beştelesc, ba se întîlnesc în vederea găsirii unui compromis, ba fac declaraţii încurajatoare, ba declară ritos că soluţia e mai aproape ca oricînd, ba nu mai delcară nimic luni de zile, dar carul rămîne cam în acelaşi loc în care fusese la început.

Mulţi dintre simplii muritori pur şi simplu nu mai reacţionează la auzul ştirii că liderii politici de la Chişinău şi Tiraspol se întîlnesc din nou. Şi ce dacă se întîlnesc? Convingerea că totul va rămîne cum a fost, că avem de-a face cu un spectacol politic absurd-grotesc s-a furşiat demult în mase. Impresia unor cetăţeni este chiar că politicienii de pe cele două maluri ale Nistrului nici nu vor să rezolve ceva şi doar simulează dorinţa de conciliere.

Or, diferendul transnistrean este în realitate un inconvenient care îi vizează direct pe mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Şi nu mă refer doar la cei nemulţumiţi de taxa de 7-10 lei plătită la intrarea în Transnistria, nu doar la cei speriaţi de Armata a 14-a, care nu se simt în apele lor la Tiraspol, nu doar la producătorii moldoveni dezamăgiţi de taxele foarte mari de pe piaţa transnistreană. Cotidianul multora dintre noi e impregnat de un soi de nelinişte generată de existenţa unui conflict etern.

Deunăzi, a mai avut loc o nouă întîlnire „ritualică” între reprezentanţii celor două maluri. Părţile au decis că „problemele oamenilor simpli vor fi o prioritate în soluţionarea diferendului transnistrean”. O idee logică, de vreme ce în plan politic oamenii nu se mai aşteaptă la vreo schimbare. Şi, în definitiv, problemele oamenilor simpli sînt mai importante decît problemele politicienilor.

O precizare totuşi se impune. Ideea logică vine cam tîrziu, după ani lungi de bîjbîială sterilă. Ce va însemna concret aplicarea ei tot nu e limpede încă. Şi nici nu e sigur că oamenii simpli vor simţi o transformare în cotidianul lor, dacă ne gîndim cît de fructuoasă a fost pînă acum colaborarea moldo-nistreană.
XS
SM
MD
LG