Linkuri accesibilitate

Președintele american s-a întîlnit marți cu liderii opoziției republicane.

De cind a ajuns presedinte, Barack Obama s-a lovit in mod constant de unitatea opozitiei republicane, in legatura cu mai toate proiectele sale importante. Cum va continua aceasta relatie, intr-un an electoral – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pentru prima data in ultimele doua luni, presedintele Obama s-a intilnit marti cu lideri ai opozitiei republicane. Urmeaza un summit bipartizan cu privire la reformarea sistemului medical … Dar de multe ori presedintele isi contrazice pornirile bipartizane, atunci cind critica cu asprime opozitia.

Ambele parti, democrati si republicani se declara dornice sa coopereze, dar nici una nu este dispusa la concesii substantiale. In Congres – republicanii se folosesc de artificii procedurale pentru a-i forta pe democrati sa aiba nevoie de 60 de voturi pentru a aproba o lege. Or, daca luam de exemplu proiectul de lege pentru reformarea sistemului medical – doar un deputat republican a votat cu Obama.

Pe de alta parte, democratii din Camera si Senat au lucrat la proiectele de lege respective, practic fara sa solicite contributia republicanilor. Ceea ce se intimpla acum in politica Americana este relativ nou. In Congresul Statelor Unite disciplina de partid a fost pina acum eclipsata de opiniile si pozitiile personale ale fiecarui deputat. Acum insa, aripile ideologice ale celor doua partide sint mai putin tolerante fata de dizidenti.

„Pina nu demult, celalat partid era privit ca o competitie politica. Acum este un adevarat inamic” – este de parere analistul politic, Norman Ornstein. El crede ca americanii se impart din ce in ce mai mult in ceea ce numeste „triburi politice”. Or, compromisul intre parti ale marilor partide, in diverse momente istorice a dus la aprobarea unor legi fundamentale, de-a lungul anilor intre care cele cu privire la drepturile civile sau sistemul Medicare – ajutor medical pentru cei nevoiasi. Ieri, presedintele Obama a facut din nou apel la cooperare bipartizana.

Acum, cind in Senat nu mai are 60 de voturi, el poate spera sa-si vada puncte de pe agenda aprobate doar daca republicani i se alatura. Dar la citeva minute dupa ce s-au despartit de presedinte, liderii republicani i-au denuntat planul vizind reformarea sistemului medical, chiar in fata Casei Albe.
XS
SM
MD
LG