Linkuri accesibilitate

Transparency International: Legislaţia imperfectă şi privatizările frauduloase sunt două din cauzele importante ale nivelului înalt de corupţie.

Recenta majorarea de tarife lansează noi controverse la Chişinău. De această dată, cel care spune că majorările ar fi trebuit să fie mai moderate este profesorul universitar Nicolae Mogoreanu, care este preşedinte al asociaţiei consumatorilor de energie din R. Moldova, dar şi autor al unui studiu despre corupţie şi proasta guvernare în sectorul energetic. Relatează Liliana Barbăroşie.

Studiul a fost lansat sub egida organizaţiei Tranparency International din Moldova şi estimează nivelul corupţiei din sectorul energetic la cel puţin 10 la sută din cifra de afaceri a întreprinderilor din domeniu. Este vorba despre cel puţin un miliard de lei – bani care ajung ilegal în conturile furnizorilor fie din cauză că aceştia pun pe umerii consumatorilor pierderile nejustificate din reţele, fie drept urmare a intervenţiei pe piaţa a unor grupuri de interese.

Legislaţia imperfectă şi privatizările frauduloase sunt alte două cauze importante ale nivelului înalt de corupţie din sistemul energetic, constată autorul studiului, Nicolae Mogoreanu. Politica tarifară proastă este totuşi problema care afecteayă cel mai mult domeniul energetic, mai este de părere Nicolae Mogoreanu: „Nu o să găsiţi nici o ţară în care tarifele să crească deodată cu 15 sau chiar cu 25 de procente. În ţările în care sunt respectate nişte legi economice elementare, tarifele cresc cu cel mult 2-3 procente”.

L-am întrebat pe Nicolae Mogoreanu dacă în cadrul ultemei majorări de tarife, ANRE ar fi avut spaţiu de manevră astfel încât aceste creşteri să fi fost mai moderate: „Tariful la gaz putea să fie cu vreo 150 de lei mai mic. Nu-mi pot explica cum este posibil ca contul transportului şi distribuţiei să crească de 6 ori în câţiva ani, timp în care nivelul de consum a rămas acelaşi sau chiar s-a micşorat. La energia electrică, tariful putea fi mai mic cu vreo 5-6 bănuţi – asta înseamna aproape 100 milioane de lei.”

I-am solicitat preşedintelui ANRE, Victor Parlicov, să comenteze aceste afirmaţii: „Toate majorările pe care le-am operat sunt în strictă conformitate cu metodologia oficială.” La mijlocul lunii ianuarie, ANRE a crescut tarifele de livrare a gazelor naturale, a celor de producere şi de livrare a energiei electrice şi a celor la energia termică cu cca. 14, 30 şi, respectiv, 20 la sută faţă de cele anterioare.
XS
SM
MD
LG