Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Strasbourg aprobă noua Comisie Europeană


Jose Manuel Barroso şi noua Comisie Europeană
Jose Manuel Barroso şi noua Comisie Europeană

Va promova comisia Barroso II o politică mai ambiţioasă pe scena internaţională?

Parlamentul European s-a exprimat in favoarea noii Comisii Europene cu 488 voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri. Votul de investitură, care a necesitat majoritatea simplă a voturilor exprimate, a fost un vot unic pentru întregul Colegiu al Comisarilor, din care fac parte 27 de membri (26 de comisari şi preşedintele) provenind din toate statele membre UE.

"In numele meu si al membrilor Comisiei Europene doresc sa exprim sincera noastra recunostinta pentru increderea cu care tocmai am fost investiti", a spus Jose Manuel Barroso.

Asadar, dupa mai bine de 3 luni politicianul portughez de centru dreapta Jose Manuel Barroso a primit astazi pentru a doua oara votul de incredere al Parlamentului European pentru noua echipa cu care va administra Uniunea Europeana in urmatorii 5 ani.

Daca dupa alegerile din iunie criticile membrilor Parlamentului European se indreptau asupra lui Barroso care cu sprijinul popularilor a obtinut, in septembrie un al doilea mandat, intre timp comisarii propusi si mai ales audierea acestora au fost cele care au captat atentia carcotasilor.

Din cei 26 de comisari, 14 care au facut parte din comisia Barroso 1 al carei mandat s-a incheiat la sfarsitul lui octombrie, raman practic pe pozitie, ocupandu-se insa de alte portofolii. Audierile au relevat o comisie care pare ca nu se ridica la nivelul ambitiilor Uniunii Europene. Daca unii comisari au fost stersi, altii au lasat parlamentarii din comisiile de specialitate fara partener de dialog prin lipsa lor de expertiza in chiar domeniile pentru care au fost nominalizati. Extremele - Catherine Ashton, noul Inalt reprezentant al Uniunii pentru politica externa si de securitate si prima propunere a Bulgariei Rumiana Jeleva, nominalizata pentru ajutor umanitar, nevoita sa demisioneze si sa ii faca loc vicepresedintelui Bancii Mondiale, Kistalina Giorgieva. Pe de alta parte, asteptari mari are toata lumea de la comisarul pentru energie Günter Öttinger si comisarul roman care va gestiona agricultura, Dacian Ciolos.

Chiar si asa, cel putin declarativ toate grupurile politice au spus inaintea votului ca doresc o comisie puternica.

Barroso le-a vorbit deputatilor europeni despre necesitatea unei coordonari economice mai stranse intre statele membre, reticente pana acum in aceasta privinta, dar si despre planurile sale de a lansa un program financiar mai serios. Abordarea comuna a migratiei la nivelul Uniunii Europene dar si nevoia imperativa de inovare si curaj in promovarea politicilor. Si nu in ultimul rand, o Europa mai ambitioasa pe scena internationala in care europenii sa aiba mai multa incredere.

Insa toate aceste planuri nu par sa ii fi convins cu adevarat decat pe populari. In afara de grupul condus de Josef Daul, nici un altul nu crede in puterea noii echipe a lui Barroso de a face cu adevarat fata provocarilor Uniunii Europene din urmatorii 5 ani. Prin vocea lui Guy Verhofstat, liberalii au cerut mai multa coordonare din partea viitoarei Comisii Europene dar s-au declarat sustinatori ai noului colegiu.

Cum era de asteptat, cei mai vocali oponenti ai echipei de 26 de comisari prezentate de Barrosso s-au dovedit insa verzii. "Toate marile grupuri politice sustin actuala comisie. Nu au fost insa capabile sa voteze o rezolutie prin care sa argumenteze de ce o sustin", a declarat coliderul Grupului Verzilor, Daniel Cohn Bendit.

Ziua de astazi aduce Uniunii Europene nu doar o noua comisie ci si noi mecanisme de sanctionare a activitatii acestora. Incepand de astazi prestatia nesatisfacatoare a unui comisar nu va mai pune in pericol intreaga comisie. Potrivit noului acord interinstitutional votat astazi de Parlament, legislativul european va putea cere demisia individuala a comisarilor. De asemenea acordul va obliga Comisia ca in termen de un an de la votarea in Parlament a unei rezolutii, aceasta sa fie transpusa in initiava legislativa.
XS
SM
MD
LG