Linkuri accesibilitate

Viitorul ambasador la Chişinău audiat în Parlament


Miniştrii de externe Leancă şi Baconschi în compania lui Marian Lupu
Miniştrii de externe Leancă şi Baconschi în compania lui Marian Lupu

Marius Lazurca respinge ideea unui tratat politic de bază şi pledează pentru un tratat de susţinere a integrării europene a Moldovei

Viitorul ambasador la Chisinau, Marius Lazurca a declarat fara echivoc ca Bucurestiul nu considera necesara semnarea unui tratat politic de baza cu Republica Moldova. Diplomatul roman nu a explicat de ce un asemenea document bilateral ar fi inutil, dar presedintele Traian Basescu a spus cit se poate de direct ca Romania nu va semna nici un tratat care sa precizeze actualele frontiere. Anul trecut seful statului roman a declarat chiar fara perdea ca orice semnatura in plus care sa statorniceasca granita dintre Republica Moldova de Romania n-ar fi decit o consfiintire a pactului Ribbentrop Molotov. Bucurestiul si Chisinaul au negociat aproape 20 de ani tratatul politic de baza, iar acum brusc autoritatile romane vor sa renunte la aceasta idee, desi atit Romania, cit si Republica Moldova au semnat astfel de tratate cu toti vecinii . In general prin tratatele politice de baza statele vecine isi definesc spatiile geografice si relatiile amicale perturbate de istorie.

Viitorul ambasador roman la Chisinau a argumentat astazi la audierile de la comisiile de politica externa ca “urgenta” intre cele doua tari ar fi mai degraba un tratat de susţinere a integrarii europene a Republicii Moldova, “care sa consacre sustinerea pe care Romania o dă Moldovei în procesul de integrare în UE”.

Marius Lazurca a venit in fata parlamentarilor cu mai multe proiecte pe care vrea sa le dezvolte ca ambasador in capitala Republicii Moldova: este vorba in primul rind de infiintarea unui Institut Cultural Roman la Chisinau, dar si de stabilirea unui spatiu mediatic comun in care posturile publice romanesti de radio si televiziune sa fie lasate sa functioneze, alaturi de cele private. Toate acestea s-ar ralia celorlalte idei enuntate de oficialii romani care si-ar dori o banca romano-molodveneasca, dar si planul de a lucra la o infrastructura prin care Republica Moldova sa se conecteze cit mai repede la spatiul european prin Romania.

Viitorul ambasador roman la Chisinau a reluat teza oficiala potrivit careia Romania si Republica Molodva nu s-ar exprima la fel de bine daca romanii ar valida ipoteza existentei unei natiuni moldovenesti. Mai mult, Marius Lazurca a sugerat ca Romania asteapta modificarea constitutionala, care sa elimine limba moldoveneasca din legislatia tarii explicind ca “moldovenismul jeneaza raporturile bilaterale si le deturneaza de la o cooperare fluida, de la o cooperare cu adevarat eficienta".
XS
SM
MD
LG