Linkuri accesibilitate

Presa anglo-saxonă despre alegerile prezidenţiale din Ucraina

Editorialele diverselor publicaţii internaţionale se concentrează pe rezultatul alegerilor din Ucraina, având în vedere Revoluţia Portocalie din 2004 şi mai precis lecţiile care s-au învăţat de atunci, alături de perspectivele ce se întrevăd cu noua conducere. La momentul actual, vestea bună adusă de majoritatea publicaţiilor este că alegerile de duminică s-au dovedit corecte şi transparente, conform observatorilor externi.

Washington Post scrie că la şase ani după Revoluţia Portocalie, cultura politică din Ucraina rămâne deschisă, imprevizibilă şi interesantă, iar procesul democratic instaurat în 2004 rămâne stabil, în ciuda carenţelor fostului regim. Testul la care Ianucovici trebuie să facă acum faţă, scrie Washington Post, este cel al respectării alegerilor democratice care de data aceasta l-au adus în frunte, şi a electoratului ce deja a dovedit că îşi poate schimba preferinţele şi lua măsuri împotriva celor care nu îşi ţin promisiunile. Alianţa cu NATO sau apropierea de Uniunea Europeană contează mai puţin pentru viitorul politic al Ucrainei, decît dacă electoratului i se vor permite aceleaşi alegeri libere şi democratice la finalul mandatului lui Ianucovici, notează publicaţia americană, continuând cu menţiunea că electoratul ucrainian, „(...) are nevoie de politicieni practici şi culţi, nu de ideologii. Pentru binele lor, să sperăm că Ianucovi face parte din prima categorie”.

Un al doilea comentariu din aceeaşi publicaţie se centrează tot asupra procesului de democratizare din Ucraina, notând că acesta este scutul de protecţie împotriva dominaţiei ruse. Astfel, noul preşedinte va trebui să arate cât de angajat este în noul sistem liberal democratic, luptând împotriva corupţiei şi protejând astfel suveranitatea ţării.

Analiza din New York Times face o comparaţie cu Rusia, unde alegeri libere, democrate şi transparente nu au avut loc. Întrebarea care se pune în acest comentariu este cât de mare va fi impactul acestor alegeri în fostele ţări din Uniunea Sovietică. Publicaţia aminteşte declaraţia lui Putin din luna trecută care a spus că nu trebuie să se permită 'ucrainizarea' vieţii politice ruseşti. New York Times descrie apoi cele două puncte de vedere din Ucraina, unul pro-Rusia, unde stabilitatea este întruchipată de conducerea de la Kremlin, iar altul pro-democratic, unde cetăţenii vor ordine şi libertate de expresie, aşa cum nu există în Rusia. New York Times conchide menţionând că datorită Revoluţiei Portocalii, alegerile democratice de acum din Ucraina au devenit o realitate.

Orientarea Ucrainei către Rusia sau către Europa este tema centrală a editorialului din Financial Times. Problemele cu care se va confrunta noua conducere nu sunt uşoare, pentru că ţara este împărţită în două, între est şi vest, având nevoie de relaţii atât cu Rusia, prin problema energetică şi a tranzitului de gaze, cât şi cu Europa şi Vestul prin reluarea tratativelor cu Fondul Monetar Internaţional, scrie Financial Times.

Tot asupra problemelor interne se centrează şi comentariul din Guardian, notând că primul pas în direcţia soluţionării acestora este întrevederea prevăzută la Bruxelles a noului preşedinte, înainte chiar ca acesta să viziteze Moscova. Prima datorie a lui Ianucovici este de a rezolva problemă economică, respectiv deficitul bugetar, urmată de cea etnică, pentru că, deşi el este preferat în partea de sud şi est a ţării, relaţiile sale cu separatiştii ruşi din Crimea sunt reci. Totodată el va trebui să câştige sprijinul şi încrederea părţii de vest şi centrale a ţării.

Revista săptămânală TIME analizează situaţia din Ucraina a cărei istorie nu mai este condusă de Rusia, dar unde câştigarea încrederii majorităţii nu este uşoară, date fiind şi rezultatele alegerilor, unde Ianucovici a câştigat cu un avans de doar 3% faţă de oponenta sa Timoşenco. Publicaţia aminteşte de problemele din Ucraina de la Revoluţia Portocalie, unde Ianucovici, azi preşedinte, a contestat aprig şi fraudulos alegerile ce îl dovedeau învins în faţa lui Iuşcenco, atunci aliat cu Timoşenco, dar care după un an s-au dezbinat, în timp ce inflaţia creştea vertiginos, iar sectorul bancar slăbea tot mai mult, astfel că la momentul actual economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ 15%. În comentariul intitulat „Eclipsa portocalie”, TIME notează că să descrii actualele rezultate ale alegerilor prezidenţiale ca o redeşteptare politică, înseamnă să le minimalizezi semnificaţia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG