Linkuri accesibilitate

Scutul anti-rachetă şi cîştigul de siguranţă naţională (Emil Constantinescu)


"Era la latitudinea României să accepte propunerea americană": Mihai Ghimpu şi Vlad Filat

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu comenteaza intr-un interviu din Evenimentul zilei vizita presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova. “Vizita este pozitiva, desi tardiva, dar nu pot sa nu constat si anumite stridente de limbaj”, spune Constantinescu, ale carui obiectii vizeaza mai ales declaratiile care ar fi putut leza Rusia. Fostul sef de stat sustine ca, in mandatul sau, s-a abtinut deliberat de la asemenea pozitii. Emil Constantinescu apreciaza drept o masura pozitiva acceptarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. Romanii, considera interlocutorul Evenimentului zilei, ar trebui sa inteleaga ca nu costurile in bani trebuie cantarite acum, ci castigul pretios in siguranta nationala. Intrebat daca nu exista riscul ca Rusia sa inteleaga gresit acest demers, fostul presedinte al Romaniei spune: “Nu va intelege gresit. Niciodata nu se da publicitatii, dar nu se incheie un tratat pana nu au fost discutate consecintele lui pe termen lung”.

Ziarele Adevarul si Romania libera prezinta consideratiile fostului ministru moldovean al apararii Victor Gaiciuc, privind amplasarea scutului american antiracheta in Romania. Daca Bucurestiul are intr-adevar de castigat, nu este deloc sigur ca aceeasi va fi consecinta si pentru Republica Moldova, rezulta din cele spuse de Gaiciuc pentru agentia Omega. Romania libera precizeaza ca opiniile fostului oficial de la Chisinau au fost puse in circulatie prin postarea lor pe Twitter de catre ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

Actualii guvernanti din Republica Moldova sunt citati intr-un grupaj de asemenea din Romania libera. Atat presedintele interimar Mihai Ghimpu cat si premierul Vlad Filat sunt de parere ca era la latitudinea Romaniei sa accepte propunerea presedintelui Barack Obama. De altfel, nici liderul democratilor Marian Lupu, nu se situeaza, de aceasta data, pe pozitii diferite, iar analistul politic Vlad Lupan apreciaza ca Moldova poate avea de pierdut – pentru ca indeparteaza si mai mult interesul Rusiei de a reglemnta situatia din Transnistria -, dar si de castigat, pentru ca face sa creasca interesul americanilor in zona.
XS
SM
MD
LG