Linkuri accesibilitate

Rusia cumpără o navă militară de tip Mistral


O navă din clasa Mistral ancorată la St. Petersburg
O navă din clasa Mistral ancorată la St. Petersburg

Tranzacţia produce nelinişte în Georgia şi ţările baltice - Franţa susţine că urmăreşte o normalizare a relaţiilor cu Rusia

Franta a acceptat sa vanda Rusiei un vas militar din clasa Mistral si sa discute posibilitatea ca Moscova sa mai cumpere inca trei. O tranzactie care este o premiera in relatia Rusiei cu NATO, dar pe de alta parte si o sursa de neliniste mare pentru vecinii Rusiei, in primul rand Georgia.

Nava Mistral poate transporta pana la 900 de soldati, elicoptere, tancuri si poate ancora in imediata apropiere a tarmului. Anul trecut, comandantul flotei militare ruse declara ca daca ar fi avut un vas de tipul Mistral, i-ar fi trebuit mai putin de o ora pentru manevrele din Marea Neagra, facute in timpul scurtului conflict cu Georgia. Asa, flota a avut nevoie de 26 de ore.

Declaratii care acum, desigur, alimenteaza nelinistea vecinilor Rusiei – in primul rand a Georgiei. Tarile baltice, membre in NATO, au cerut Frantei, inca de la sfarsitul anului trecut, mai multe informatii despre tranzactia cu Rusia.

Vanzarea a fost aprobata de presedintele Frantei Sarkozy, dupa luni de negocieri. Intretimp, Agentia franceza pentru armament a primit o cerere pentru trei vase suplimentare din partea Rusiei.

La Tbilisi, presedintele comisiei parlamentare pentru integrare europeana, David Darciasvili a atras atentia ca este o tranzactie care afecteaza intrega regiune a Marii Negre, motiv pentru care ar trebui discutata in cadrul NATO si al Uniunii Europene. Parlamentarul georgian a avertizat ca o astfel de nava, in mainile Rusiei, devine mult mai periculoasa decat in posesia oricarui stat, interesat numai de securitatea sa.

La Paris, ministrul francez al apararii s-a intalnit cu omologul sau american, dupa care ambii au declarat ca tranzactia a fost discutata „in profunzime”.
La Wasginton, purtatorul de cuvant al Pentagonului a declarat ca intelege nervozitatea aliatilor est europeni, mai ales a Georgiei. Parisul argumenteaza ca prin aceasta vanzare va sprijini stabilitatea spatiului european, printr-o normalizare a relatiilor cu Rusia.

Normalizare care, cel putin la nivelul declaratiilor, se lasa de asteptat. La Moscova, seful Consilului de securitate, Nikolai Patrusev a criticat din nou planul american de amplasare in Europa a unui sistem defensiv antiracheta si extinderea NATO. In viziunea lui Patrusev, ultimii ani demonstreaza ca NATO ramane o amenintare pentru Rusia. Viziune care se regaseste si in noua doctrina de securitatea a Rusiei, adoptata saptamana trecuta.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG