Linkuri accesibilitate

Combaterea înţelegerilor de cartel sau a concurenţei neloiale


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Ministrul economiei Valeriu Lazăr: "Un sistem creat în 8 ani nu poate fi distrus în cîteva luni"

Lupta cu monopolurile din economie, anunţată de noua guvernare de la Chişinău, întîrzie să dea efectele dorite de simplii cetăţeni, care se aşteaptă în primul rînd la preţuri mai mici. În acelaşi timp, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr, în cadrul unor dezbateri organizate de IDIS Viitorul, a insistat că guvernul a obţinut totuşi unele rezultate, cel puţin acum în RM se poate vorbi doar de monopoluri naturale.

Acţiunile guvernului de demonopolizare a economiei au fost îndreptate în special spre înlăturarea barierelor instituţionale create de stat, cum a fost bunăoară comisia pentru repartizarea cotelor de import pentru carne. În ce priveşte piaţa cărnii, nu a fost vorba de o întreprindere monopolistă, aşa cum se crede, a explicat Viorica Cărare, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei.

Viorica Cărare
Viorica Cărare: "Noi în dosar am văzut mai mult de 40 de întreprinderi, chiar nu poţi după datele pe care le-am luat şi de la centru şi de la vamă chiar nu poţi determina dominanţa. Acolo este altă problemă: s-a introdus o barieră instituţională, s-a creat o comisie, ea a fost pe lîngă Ministerul Agriculturii, după aia la Ministerul de Externe, tot a fost aşa de la un minister la altul transferată, care de fapt era ilegal creată şi care repartiza cotele. În mod normal piaţa aceasta ar fi trebuit să fie liberă. Ceea ce a făcut Guvernul, a lichidat această comisie şi a anulat aceste cote. De ce imediat nu este efectul? Pieţele deja sînt într-un fel stabilite, sînt nişte relaţii formate, urmează să se dezvolte acest subiect".

Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei are rolul să intervină în situaţiile de abuz, înţelegeri de cartel sau concurenţă neloială. Mai sînt însă pieţe, cum este cea a petrolului, pentru care se păstrează barierele de intrare pe piaţă. Aceste bariere îi împiedică pe operatorii mai mici să activeze în acest domeniu. Potrivit lui Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei, statul îşi rezervă dreptul în unele cazuri să impună nişte „limite”, înţelese ca nişte constrîngeri ale liberei concurenţe, dar o face pentru că se ghidează de interesul public, interesul consumatorului.

Valeriu Lazăr: "Noi punem uneori în capul mesei interesele operatorilor economici şi uităm de consumatori. Cine, dacă nu statul, trebuie să aibă grijă de consumatori. De aceea întotdeauna o să existe licenţiere, autorizări, diferite instrumente prin care statul stabileşte nişte condiţii care îngrădesc libera concurenţă, hai să spunem cum este. El o face şi trebuie s-o facă într-o manieră foarte transparentă, într-o manieră care asigură echilibrul între interesul diferitor părţi prinse în această piaţă, în cazul dat interesele operatorilor economici, ale consumatorilor şi de ce nu ale statului".

Chiar dacă acţiunile guvernului nu au implicaţiile sociale dorite, Valeriu Lazăr a insistat asupra rezultatelor obţinute, aducînd exemplul Termocomului, care nu mai cumulează datorii ca înainte. Efectele nu pot fi imediate pentru că intervin şi alţi factori, a insistat Ministrul Economiei, şi mai sînt şi probleme sistemice. Un sistem creat în 8 ani nu poate fi distrus în cîteva luni, a mai adăugat Valeriu Lazăr. Pe alocuri se impune modificarea legislaţiei, un proces de durată.

Viorel Chivriga
Expertul de la IDIS Viorel Chivriga este de părere că totuşi măsurile pe care le-a adoptat guvernul sînt prea puţine.
Viorel Chivirga: "Dar sînt schimbări. Azi e o situaţie, mîine alta. Nu există nicio continuitate şi nu există o finalitate în ceea ce facem. Ăsta-i un lucru pe care trebuie să-l facă toţi, trebuie să-l facă instituţiile statului, comunitatea de afaceri şi trebuie să contribuie şi populaţia. Dacă nu fac acest lucru împreună apare o situaţie identică cu cea din fabula Racul, lebăda şi ştiuca".

Viorel Chivriga a insistat pe schimbarea de mentalitate şi pe informare. Şi agenţii economici, şi populaţia trebuie să ştie ce se face pentru a asigura o concurenţă loială şi care sînt drepturile fiecăruia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG