Linkuri accesibilitate

Zonă minieră cu peste 46% rată a șomajului și circa 200 de persoane angajate în proteste și greva foamei.
8 februarie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Beti Huniadi)

Situaţia din Valea Jiului”.


În zona Valea Jiului, regiune mono-industrială, trăiesc 173 de mii de oameni. În urma disponibilizărilor masive din ’97 şi ’98, numărul şomerilor a ajuns la finalul lui ’99 la peste 30 de mii de persoane, conform Agenţiei Judeţene de Formare Profesională Petroşani. Actualmente doar 7 mii de persoane mai primesc asistenţă socială, restul fiind în căutarea unui loc de muncă.

Colectivul zonal al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere estimează că şomajului depăşeşte în prezent o rată de 46%.

Ultima formă de protest la care au apelat cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost greva foamei. Majoritatea greviştilor, 125, se află la Lupeni, iar în Uricani, 75. În Petroşani şi Petrila 71 de persoane stau de dimineaţa până seara în faţa primăriilor pentru a atrage atenţia.

Protocolul semnat la sfârşitul săptămânii trecute între reprezentanţii şomerilor şi Ministrul de Stat, Mircea Ciumara, este recunoscut parţial. Greviştii acceptă despăgubirile de 500 de mii de lei, dar nu şi să aştepte 6 luni, timp de care Guvernul a spus că are nevoie pentru a putea crea locuri de muncă. Greviştii spun că nu mai au încredere. Declararea Văii Jiului ca zonă defavorizată nu a adus nici o schimbare.

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere afirmă că există posibilitatea investiţiilor străine în zonă, însă problemele birocratice, legislative şi instituţionale creează piedici serioase. Singura soluţie ar fi investiţiile directe ce ar crea locuri de muncă într-un timp mai scurt. Mircea Ciumara va face o vizită în Valea Jiului pentru a prezenta ultimele soluţii propuse de Guvern în zonă.
XS
SM
MD
LG