Linkuri accesibilitate

Firme apropiate guvernului Serghei Stanișev s-au îmbogățit peste noapte schimbând terenuri de mică valoare contra unor parcele pe litoral sau în apropierea stațiunilor montane.

Printr-o scrisoare, adresată primului ministru Boiko Bortisov, Comisia europeană a cerut să-i fie prezentate în termen de 20 de zile lucratoare, dovezi că 15 schimburi de terenuri, relizate la începutul anului 2009 nu reprezintă un ajutor nepermis din partea statului acordat companiilor respective. Dacă argumentele bulgare nu vor fi convingătoare, cea mai săracă țară din Uniune va putea fi amendată cu între 55 și 126 milioane de euro. Suma va putea atinge 750 de milioane în cazul în care vor fi luate în considerare toate cele 47 de contracte de acest gen realizate în ultimii 2 ani.

Situația în care se află premierul Borisov este absurdă. Ca să evite amenzile, el trebuie să dovedească că schimburile de genul „un cal contra unei găini”, prin care statul a fost păgubit cu sute de milioane, nu încalca legea. La vremea respectivă însă Borisov a fost cel care a atras atenția asupră caracterului criminal al acestora. Președintele Agenției pădurilor care a semnat contractele este acum anchetat.

Firme apropiate guvernului Serghei Stanișev s-au îmbogățit peste noapte schimbând terenuri de mică valoare contra unor parcele cu aceiași suprafață pe litoral sau în apropierea stațiunilor montane. Cumpărând metrul pătrat contra 4-5 euro, companiile au obținut schimbarea destinației pamîntului ca să poate fi construite hoteluri și sate de vacanță și l-au revîndut la prețuri de peste 100-150 de euro. O parte din terenuri au fost ”tăiate” din rezervațiile naturale. Comisia europeană a fost sesizată de aceste nereguli de căteva ONG-uri ecologiste.

Borisov a declarat „cu ce obraz să spun eu acum comisarilor că schimburile de terenuri sănt curate și nu reprezintă ajutor ascuns de stat. Să se ducă Stanișev la Bruxelles ca să dea explicații”.

Procurorul general Boris Velcev a spus la rîndul său că cel mai probabil Bulgaria va susține teza că schimburile sînt criminale dar nu reprezintă un ajutor nepermis acordat companiilor respective.
XS
SM
MD
LG