Linkuri accesibilitate

Presa despre relația moldo-ucraineană după victoria lui Victor Ianucovici


Expertul independent Vlad Lupan, solicitat de Timpul să comenteze pe marginea victoriei lui Victor Ianucovici opinează că relaţia Republicii Moldova cu Ucraina va depinde de câţiva factori. De relaţia lui Ianucovici cu Moscova, de relaţia Occidentului cu Ianucovici şi de capacitatea Chişinăului de a lucra cu oamenii din echipa lui Ianucovici.

La aceeaşi temă, politologul Bogdan Ţirdea a declarat ziariştilor de la Komsomolskaia Pravda că odată cu venirea lui Ianucovici la cârma Ucrainei, se pune capăt extinderii NATO spre Est. Politologul e de părere că problemele legate de stoparea importului de vinuri din Republica Moldova vor dispărea de la sine.

Moldova-Suverană
publică un interviu cu Eduard Bulat, şeful secţiei prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane de la Procuratura Generală. Potrivit procurorului Bulat, Republica Moldova rămâne a fi o ţară de origine şi tranzit pentru persoanele traficate şi traficanţi.

Datoria externă a Republicii Moldova a depăşit un miliard de lei, titrează ziarul de limbă rusă Panorama. Ziariştii au fost curioşi să afle cum are de gând guvernul şi preşedintele ţării să întoarcă aceste datorii. Tot în Panorama puteţi citi opiniile mai multor politicieni moldoveni despre poziţionarea României sub scutul american anti-rachetă.

Decizia României de a accepta elemente ale scutului american anti-rachetă repoziţionează România pe plan regional şi schimbă şi datele relaţiilor cu Republica Moldova, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău. Temperatura acestora va creşte brusc, iar procesele integraţioniste se vor accelera, este de părere editorialistul.

Declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia Romania este gata sa gazduiasca pe teritoriul ei elemente ale scutului american antiracheta a generat reactii negativa a Moscovei, scrie Nezavisimaia Gazeta. Nu numai ca a devenit mai dificil de negociat reducerea armamentului ofensiv strategic, dar insasi perspectivele colaborarii dintre Rusia si SUA in directia crearii unui potential sistem comun de aparare aeriana s-au invaluit intr-o ceata densa.
XS
SM
MD
LG