Linkuri accesibilitate

Renovări necesare ale normelor constituționale


Victor Popa, profesor de drept constituțional

Prof. Victor Popa: „păcat de Dumnezeu, dacă tot se cheltuiesc atîtea forţe şi materiale, să nu încercăm să reparăm şi alte greşeli care sunt în Constituţie”


Comisia pentru revizuirea Constituţiei se întruneşte astăzi într-o nouă şedinţă. Înfiinţată de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, Comisia are scopul să găsească o cale de a evita anul acesta alegeri parlamentare anticipate şi repetarea impasului de anul trecut la alegerea şefului statului. În timp ce Partidul Comuniştilor aflat în opoziţie spune că amendarea Constituţiei are scopul să răspundă intereselor de moment ale partidelor la putere, nici politicienii din Alianţa pentru Integrarea Europeană nu au o opinie comună. Nici asupra conţinutului amendamentelor şi nici a procedurii de modificare a constituţiei. Politicienii Alianţei spun că, în ceea ce priveşte procedura mai ales, aşteaptă opinia Comisie de la Veneţia, o structură afiliată Consiliului Europei şi specializată în expertiza amendamentelor legislative.

În aşteptarea expertizei europene, l-am întrebat pe şeful grupului de experţi locali din Comisia de revizuire a constituţiei, doctorul în drept Victor Popa, ce le recomandă ei politicienilor pentru a rupe cercul vicios al alegerilor anticipate
:

Victor Popa
: Noi ne-am gândit, dacă oricum o şansă reală de depăşire a crizei este modificarea Constituţiei atunci păcat de Dumnezeu dacă tot se cheltuiesc atâtea forţe şi materiale să nu încercăm să reparăm şi alte greşeli care sunt în Constituţie, şi care mai devreme sau mai târziu, la anumite etape vor aduce un efect negativ.

Sandu Eftode: Dar pe de altă parte, faptul că discuţiile iau o turnură mult mai amplă, nu înseamnă că criza se va perpetua, discuţiile vor continua la nesfârşit, Constituţia nu va putea fi modificată, alegerile anticipate nu vor putea fi evitate?


Victor Popa: Opiniile bineînţeles s-au divizat, dar sunt opinii ale politicienilor care văd situaţia într-un anumit fel, punând la bază interesele lor corporative, politice sau ideologice. Există grupul savanţilor, sarcina noastră este cu mult mai complicată. Noi în afară de faptul că lucrăm asupra unor modificări substanţiale în normele constituţionale, noi trebuie să propunem şi mecanismul de procedură.

Acum Parlamentul este impotent, să spunem aşa, nu este în stare să adune acele 2/3 de voturi ca să purceadă la modificarea Constituţiei. Cît nu ar zice ei: „Da, trebuie să găsim consens”, nu se găseşte. Au căutat consensul acesta de un an de zile şi nu îl găsesc.

Referendumul. Acum zic că dacă referendumul va fi organizat până la 16 iunie, cu o zi sau două înainte ca şeful statului să emită decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului, să zicem că are loc referendumul şi poporul a adoptat o Constituţie într-o redacţie nouă în care el a schimbat regimul de guvernare. Intrând în vigoare noua Constituţie, normele ei sting toate raporturile de drept care au fost până la ea.

Sandu Eftode: În felul acesta nu este nevoie de noi alegeri anticipate, conform noii Constituţii?

Victor Popa
: Nu este. De exemplu, şeful statului trebuie să emită decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului, nu pune mâna pe condei şi scrie: Parlamentul în baza articolului 78 este demis. Nu mai există articolul acesta. Nu poţi emite un decret care acum trebuie să producă efecte juridice în baza unei norme care nu mai există. Noi considerăm că aceasta este unica posibilitate de a evita alegerile anticipate.

Sandu Eftode: Credeţi că se va ţine cont de recomandările dvs ? Politicienii vor merge pe această cale ?


Victor Popa: Politicienii dacă au interes să aplece ureche la ce zice ştiinţa, e o chestie, dacă nu au interes este altceva. Pe mine mă deranjează idolatrizarea acestor experţi de la Comisia de la Veneţia. Vreau să vă spun că vine unul din aceşti experţi care este aşteptat ca un Dumnezeu.

Sandu Eftode: Cum credeţi că se va încheia toată povestea? Vom avea alegeri anticipate anul acesta? Va exista un referendum de modificare a Constituţiei, vor apleca urechea politicienii?


Victor Popa: Sunt două căi, prima cale este că nu vom avea alegeri anticipate, ci vom avea numai referendum care va adopta noua Constituţie şi a doua cale este că vom avea alegeri anticipate şi concomitent şi referendum, cu două buletine, unul pentru alegerea Parlamentului şi altul pentru modificarea Constituţiei. Care va fi decizia politicienilor noi nu ştim.

Sandu Eftode: Alegătorii credeţi că vor veni să voteze? Absnteismul nu va creşte?


Victor Popa: Cred că absenteismul va rămâne constant, cam 50 şi ceva la sută din alegători vin, ceilalţi nu. Acest lucru este verificat prin mai multe scrutine. Cred că în linii generale, alegătorii nu se uită cu mare bucurie la noi alegeri anticipate. Îşi dau bine seama că în cazul unor alegeri, investitorii care vin aici stopează investiţiile şi asta înseamnă stagnare.

Când astăzi, când Republica Moldova a început cu paşi mici să se mişte într-o anumită direcţie, ar însemna ca în luna iunie să stopăm brusc aceste programe cam până la sfărşitul anului. La finele anului vine adoptarea noului buget şi bani în buget nu sunt. Politicienii ar trebui să-şi dea mai bine seama de situaţie şi să se pronunţe în primul rând ei şi nu noi.

Sandu Eftode: Ce se întâmplă dacă alegătorii resping modificarea Constituţiei prin referendum?


Victor Popa: Dacă alegătorii vor respinge un document care le desemnează unele perspective atât pentru integrarea europeană, pentru reformele autorităţilor publice, dacă ei vor respinge asta înseamnă că vor avea ceea ce merită, eu numai atât vă pot spune.
XS
SM
MD
LG