Linkuri accesibilitate

Ucraina după alegerile prezidențiale


Demonstrație a susținătorilor lui Victor Ianucovici
Demonstrație a susținătorilor lui Victor Ianucovici

Premierul Iulia Timoșenco întîrzie să recunoască victoria lui Victor Ianucovici.

După numărarea a 99, 2 la sută din voturi în Ucraina, victoria lui Victor Ianucovici în alegerile prezidenţiale de duminică este sigură. Cu 48,7 la sută din voturi, el conduce clar, cu 3 la sută, în faţa rivalei lui, premierul Iulia Timoşenco. Cu toate acestea, Timoşenco refuză să admită că a pierdut alegerile. Ileana Giurchescu, despre tăcerea premierului Timoșenco.

Se speculează desigur mult pe această temă, mai ales acum când rezultatul este clar, nu se mai poate schimba (aritmetic vorbind) . Şi când observatorii internationali, în primul rând OSCE au felicitate Ucraina pentru organizarea unor alegeri democratice şi corecte.

Felicitări care revin în primul rând premierului Timoşenco şi guvernului condus de ea. Ironia soartei este poate cel mai bine rezumată de declaraţia lui Matyas Eorsi, reprezentantul Adunări Parlamentare a Consiliului Europei, care declara, luni, că este meritul Revoluţiei Portocalii de a fi adus o democratizare a procesului electoral în Ucraina: „Ucraina merită aplaudată. Mii de funcţionari si mai ales milioane de alegători au ignorat temperaturi de aproape minus 20 de grade şi s-au dus să voteze, demonstrînd un ataşament aparte pentru democraţie”.

Revenind acum la tăcerea Iulie Timoşenco, multi analişti, la Kiev, sunt de părere că ea nici nu va face nici o declaraţie până ce nu-şi negociază poziţia cu Victor Ianucovici. În principiu, Timoşenco rămâne un premier puternic, sprijinit însă de o majoritate la limită în Parlament. Desigur, întrebarea rămâne dacă Timoşenco va putea colabora cu noul preşedinte sau invers? Dacă ţara nu va fi din nou paralizată de nenumărate ciocniri politice între premier şi preşedinte ?

Boris Koleşnicov, unul din liderii partidului regiunilor, al noul preşedinte, a respins încă categoric ideea ca Timoșenco să rămână la conducerea guvernului: „Stăm pe poziţii ideologice diametral opuse aşa că este de neconceput o coaliţie cu blocul Timoşenco”.

Numai că alegerile de duminică au demonstrat încă odată cît de net divizată este Ucraina, între vestul naţionalist pro-occidental şi estul si sudul mai degrabă rusofon şi întors spre est. Aşa că este greu de imaginat cum noul preşedinte Ianucovici, care reprezintă acest est, ar putea guverna fără sprijinul lui Timoşenco, reprezentând cealaltă parte a Ucrainei. Cum s-ar spune: nici cu tine dar nici fără tine. Până una, alta, toată lumea aşteaptă conferinţa de presă a premierului Timoşenco, amânată luni de 2 ori dar anunţată acum pentru astăzi.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG