Linkuri accesibilitate

Apel către preşedintele Băsescu să dispună predarea dosarului „Decembrie 89"


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Semnatarii apelului cer totodată adoptarea legii lustraţiei

„Un stat de drept se consolideaza cu efortul celor vii si incomozi. In cazul Dumneavoastra, moartea ar fi o solutiei a comoditatii si o victorie a netrebniciei. V-as ramine profund indatorat daca ati alege sa ramineti incomod”, spune Dorin Tudoran intr-n mesaj adresat duminica 7 februarie liderului Asociatiei 21 Decembrie Teodor Maries.

Acesta se afla din nou in greva foamei, pentru a obtine predarea integrala a copiei dosarului evenimentelor din decembrie 1989 si a dosarului mineriadei din iunie 1990.

Tot duminica, Teodor Maries a facut publice la o conferinta de presa cele discutate la sfirsitul saptaminii trecute cu ministrul apararii Gabriel Oprea. In cadrul intrevederii din 5 februarie ministrul apararii a spus ca 2.600 de file din documentele care au mentiunea „strict secret” au fost declasificate, urmind ca restul documente, insumind 8.635 de file, sa faca obiectul unui proiect de hotarire de guvern pe care ministerul apararii il va inainta excutivului la 10 februarie.

37 de organizatii civice si sindicale impreuna cu mai muite personalitati culturale si politice ale Romaniei au trimis duminica o solicitare oficiala presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc in care li se cere acestora sa dispuna predarea integrala catre Asociatia 21 Decembrie 1989, a copiei dosarului 97/P/ 1990 (dosarul genocidului din decembrie 1989), conform dispozitiei CEDO in acest sens, si, pe acelasi principiu, predarea integrala a copiei dosarului 75/P/ 1998. Semnatarii apelului trimis presedintelui si premierului au cerut din nou adoptarea legii lustratiei, votata de Senat in aprilie 2006, dar blocata la Camera Deputatilor.

In apelul asociatiilor civice si sindicale se spune: liderul Asociatiei 21 decembrie 1989 se afla din nou in greva foamei, pentru ca Parchetul general nu a predat copia integrala a dosarului evenimentelor din decemmbrie 1989, desi Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a cerut asta guvernului de la Bucuresti in toamna lui 2008.

In ianuarie 2009, Teodor Maries facea urmatorul apel presedintelui Traian Basescu: „Dumneavoastra, in calitate de persedinte si de sef al CSAT, luati istoria, n-o lasati in mina criminalilor s-o distruga”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG