Linkuri accesibilitate

„Venirea lui Ianucovici nu trebuie să sperie autorităţile moldovene"


Eugen Revenco (Asociaţia pentru politică externă)

Eugen Revenco: „Într-o ţară pluralistă ca Ucraina, schimbarea preşedintelui nu va schimba radical cursul de politică externă"

Radu Benea: Ce impact ar putea avea alegerile prezidenţiale din Ucraina asupra politicii externe a Kievului şi, în particular, asupra relaţiei cu Republica Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean?

„Ucraina este o ţară deja pluralistă şi, în Ucraina, venirea la putere a unui om nu va schimba radical cursul ţării. Pentru că şi Ucraina deja îşi are definite interesele sale naţionale şi cu siguranţă că liniştea şi construcţia unei relaţii veritabile, de durată şi de încredere cu vecinii săi, face parte din politica ucraineană. Din această perspectivă, relaţiile Republicii Moldova cu Ucraina n-ar trebui să sufere. Ucraina îşi are interesul său naţional, care ţine de consolidarea statalităţii şi înlăturarea riscurilor pe care le are la frontieră. Din această perspectivă, şi soluţionarea conflictului transnistrean este una din priorităţile guvernului de la Kiev, indiferent de ce culoare ar fi el. Şi folosirea conflictului transnistrean ca o pârghie în negocierile cu Rusia sau ca un element suplimentar este în egală măsură periculos pentru oricare putere care vine în Kiev. Aşa că, venirea lui Ianucovici nu trebuie să sperie autorităţile de la Chişinău. Oricum, nimic nu spune la ziua de astăzi că Ucraina, ca ţară, va fi dezinteresată sau va avea un rol pasiv în regiunea transnistreană. Cum se va manifesta Ianucovici o să vedem pe parcurs. Dar, premisele în linii mari nu sunt pentru schimbări radicale”.
XS
SM
MD
LG