Linkuri accesibilitate

Scrutinul prezidenţial - dovadă a întăririi pluralismului în Ucraina


Alegerile din Ucraina, care l-au adus în fruntea statului pe Victor Ianucovici, comentate de presa occidentală

Wall Street Journal si Reuters descriu biografia noului preşedinte, orfan şi sărac, crescând în estul ţării, alăturându-se diferitelor grupuri, fiind arestat pentru furt şi alte abuzuri, de două ori închis, pentru ca apoi să studieze inginerie mecanică şi pentru 20 de ani să lucreze ca manager în sectorul de transport, iar ulterior să devină guvernator în Donetsk, regiunea cea mai cunoscută pentru oţelul şi minele de cărbune din Ucraina. În 2002, sub conducerea lui Leonid Kuchma, Ianucovici l-a înlocuit în funcţia de prim-ministru pe Victor Iuşcenco în faţa căruia a pierdut alegerile prezidenţiale în 2004.

Reuters realizează două portrete, unul al preşedintelui nou ales, şi altul al oponentei sale Iulia Timoşenco. Despre Ianucovici, Reuters notează în special ambiguitatea acestuia cu privire la relaţiile cu Rusia, de care pe de-o parte vrea să se distanţeze, proclamând independenţă, neutralitate şi suveranitate, însă pe de alta, fiind în alianţă cu partidul Rusia Unite de la Kremlin, refuzând aderarea la NATO şi proclamând o integrare treptată în Uniunea Europeană.

În descrierea lui Timoşenco, Reuters o numeşte „Prinţesa gazului”, referindu-se la faptul că în anii ’90 ea a fost preşedinta singurei companii de import de gaz natural din Rusia, actualmente denunţând corupţia din acest sector şi acuzând Kremlinul că încearcă să preia controlul asupra sistemului de tranzit de gaz din Ucraina. Reuters aminteşte că aceasta se consideră singurul candidat cu adevărat democratic, subliniind trecerea acesteia de pe poziţia de susţinător al lui Iuşcenco în 2004, la una de opoziţie. Portretul lui Timoşeco realizat de Reuters mai scoate în evidenţă şi faptul că aceasta este foarte conştientă de stilul ei, îmbinând unul extrem de modern, prin vestimentaţie, cu unul conservator, prin coafură, dornică de a se identifica cu poporul în semn de solidaritate.

Wall Street Journal ediţia europeană notează că, deşi fostul regim Iuşcenco nu a îndeplinit toate promisiunile Revoluţiei Portocalii, totuşi conducerea a întărit pluralismul din ţară şi a dat timp partidului de opoziţie a lui Ianucovici să se transforme politic, oligarhiile economice dobândind transparenţă, iar membrii Partidului Regiunilor al lui Iuşcenco beneficiind de conducerea democrată pentru a-şi crea un loc pe scena publică. Problemele economice şi deficitul bugetar de 12% cu care se intră în noua guvernare sunt un semn de posibilă colaborare a lui Ianucovici cu Europa, Statele Unite, sau Fondul Monetar Internaţional, notează Wall Street Journal ediţia europeană. „În mod ironic, aceasta înseamnă”, conchide publicaţia amintită, „că preşedinţia lui Ianucovici poate avansa în îndeplinirea promisiunilor Revoluţiei Portocalii, mai mult decât a făcut-o vreodată fracţiunea Iuşcenco-Timoşenco”.
XS
SM
MD
LG