Linkuri accesibilitate

Tabloid rus provoacă o dezbatere despre soarta persoanelor cu disabilităţi

Tot răul spre bine – ar fi morala unei campanii imorale impotriva copiilor cu disabilităţi. Publicînd un articol în care pledează pentru dreptul părinţilor de a cere uciderea nou născuţilor cu disabilităţi grave, jurnalistul rus Alexander Nikonov a provocat o dezbatere aprinsă, care a atras atenţia nu numai asupra problemelor cu care se confruntă copii cu disabilităţi şi familiile lor dar si asupre prejudecăţilor adânc înrădăcinate în societatea rusă, în raport cu aceşti copii. Mai mult, asupra indiferenţei, la limita criminalităţii, a autorităţilor. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentei Europei Libere Clair Bigg

În decembrie anul trecut, un tabloid rus publica un articol sub titlul provocator „Pune-le capăt vieţii ca să pui capăt suferinţei”. O pledoarie pentru dreptul părinţiilor de a cere „un avort post natal” dacă imediat după naştere se constată că au disabilităţi grave. Mai mult, în articol, aceşti copii sunt calificaţi de „debili”.

Două mame cu copii cu disabilităţi grave şi foarte active în lupta pentru ocrotirea acestor copii s-au decis atunci să facă o plângere la Uniunea ziariştilor împotriva lui Nikonov. „Ideile expuse de autor nu sunt noi si nici unice” – a explicat Svetlana Ştarcova, una dintre cele două mame, în faţa comisiei de etică a Uniunii jurnaliştilor. Statisticile arată că unu din patru ruşi gândeşte la fel. Pe stradă, povestea Svetlana, când mă plimb cu copilul, lumea mă jigneşte, mă înjură, îmi spune că-mi merit soarta. Băiatul Svetlanei, în vârstă de 3 ani , este grav handicapat ca urmare a unor probleme genetice, care nu au fost detectate în timpul sarcinii.

Avocatul celor două mame a afirmat că ideile lui Nikonov sunt la limita rasismului, reamintind de teoriile rasei pure din perioada Germaniei naziste. Ceea ce se pare că l-a inspirat pe jurnalistul incriminat, să apară în fata comisiei de etică a Uniunii, declarând dezinvolt: să mă prezint, Adolf Hitler, după care şi-a reluat teză că bebeluşii născuţi cu disabilităţi grave nu trebuie lăsaţi să se chinuie ani de zile. Pentru el, eutanasia ar fi un act dovedind umanism.

Uniunea jurnalistilor a dat dreptate celor două mame si a cerut, pentru că nu are putere juridică, tabloidului să publice o replică semnata de cele două mame. Svetlana Shtarkova are mai multe bloguri, printre care unul şi pe pagina în limba rusă a postului nostru de radio Svoboda. Tot acolo, a fost postat un video despre cele două mame, despre copiii lor şi calvarul prin care au trecut şi mai trec încă. Un video care a provocat multe replici aprinse, contradictorii.

„Ce se întâmplă cu copiii ăştia când mor părinţi ? Chiar este mai uman să-i lăsăm să trăiască” se întreba un internaut în timp ce altul scria: „Nimeni să nu uite, nici Nikonov, că un copil nu este proprietatea nimănui ci un individ cu drepturi depline”.

Mai grav, consideră avocatul celor două mame, este că autorităţile au ales să ignore articolul cu pricina şi dezbaterea provocată. Pentru el este dovada unei profunde crize morale prin care trece societatea rusă. În opinia sa, procuratura generală ar fi trebuie să se autosesizeze, fiind vorba de un articol clar rasist şi discriminator. Ceea ce nu s-a întimplat.

Pe de altă parte, nu sunt puţini care spun că Nikonov prin articolul său a reuşit să provoace o dezbaterea despre soarta persoanelor cu disabilităţi, de care era de mult nevoie în Rusia.
XS
SM
MD
LG