Linkuri accesibilitate

Un motto nou la Teleradio Moldova: „Informare imparţială şi pluralism social-politic”


Constantin Marin

Constantin Marin se angajează să promoveze independenţa editorială, imparţialitatea, echidistanţa, pluralismul.


Noul preşedinte al companiei Teleradio Moldova, Constantin Marin va semna zilele acestea contractul de muncă şi, în premieră pentru un preşedinte al companiei, - un punct prin care se obligă să nu facă partizanat politic.

Sandu Eftode: Domnule Marin, veţi semna contractul de muncă, inclusiv, pentru prima dată în istoria companiei, un punct prin care vă veţi angaja să nu faceţi partizanat politic. Cum sună exact acest punct şi de ce a fost nevoie de el? Nu era de ajuns că partizanatul este interzis de Codul Audiovizualului, statutul companiei?

Constantin Marin: Recunosc că nu am văzut textul contractului individual deocamdată, dar nu cred că acest contract, chiar dacă va prevedea aşa ceva, va fi în detrimentul Codului, sau dimpotrivă, va încerca să demonstreze că Codul nu are puterea necesară. Dimpotrivă, îmi pare că stipulând în contract lucrul acesta vom da curs prevederii Codului.

Sandu Eftode: Dar de ce a fost nevoie de această măsură de siguranţă în plus?

Constantin Marin: Probabil, Consiliul de Observatori are o experienţă precedentă, care l-a îndemnat să aplice o asemenea prevedere.

Sandu Eftode: Şi tot Consiliul va stabili dacă dvs. faceţi sau nu partizanat? A fost descris şi un mecanism prin care se va stabili acest lucru?

Constantin Marin: Unul dintre primii paşi pe care intenţionez să-i propun, săptămâna curentă urmează să fie examinată această propunere, vrem să punem în aplicare Codul de Principii Standarde şi Recomandări al producătorilor Companiei Publice “Teleradio-Moldova”. Este un cod care a fost elaborat de administraţia precedentă a Companiei, a fost aprobat de Consiliul Observatorilor în 2007, un document, în opinia mea, suficient, chiar dacă nu este perfect, dar este suficient ca să asigure independenţă editorială, să asigure imparţialitate, echidistanţă, pluralism. Acest cod vizează nu doar angajaţii de rând ai Companiei, dar şi conducerea Companiei, inclusiv preşedintele. Prin urmare, am solicitat ca acest cod să fie reexaminat de către Consiliul de Observatori, ca mai apoi să fie pus în aplicare în raport cu orice angajat, inclusiv preşedintele.

Sandu Eftode: Chiar dacă ceilalţi angajaţi nu vor semna un contract de muncă care să prevadă interdicţia de a face partizanat, ei oricum vor putea fi verificaţi?

Constantin Marin: Contractele individuale de muncă care vor fi încheiate cu următorii angajaţi eventual, vor prevedea asemenea clauze. Cât priveşte prezenţii angajaţi, ei vor fi informaţi asupra acestui cod, după care ei vor fi obligaţi să-l respecte.

Sandu Eftode: Dle Marin, scoaterea posturilor publice de radio şi televiziune de sub influenţa partidelor, este principalul obiectiv pe care îl aveţi sau există altele mai importante?

Constantin Marin: În proiectul meu de intenţie am fixat mai multe direcţii strategice. Vă daţi bine seama, urmează să acţionez nu doar într-o singură direcţie. În acelaşi timp, pivotul acestei activităţi l-am formulat în felul următor: „Informare imparţială şi pluralism social-politic”. Aceasta va fi motto-ul activităţii mele.

Sandu Eftode: Dle Marin, dvs nu aveţi afilieri politice cunoscute, dar în timpul concursului pentru alegerea preşedintelui companiei s-a spus că partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană au căzut de acord asupra candidaturii dumneavoastră şi au sprijinit-o. Vă amintiţi de episodul „bileţelul Saharneanu”, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor care a spus că acesta a fost aranjamentul şi a scris pe un bileţel numele câştigătorului înainte de votul din Consiliul de Observatori – a fost numele dumneavoastră şi aşa a şi ieşit. Ce explicaţii aveţi?


Constantin Marin: Îmi vine greu să formulez careva explicaţii. Dl Saharneanu a spus că este o metaforă în emisia directă pe care am avut-o împreună cu el şi cu Aurelia Peru la Radio-Moldova. Nu vreau să intru în amănunte, el ştie mai bine, de aceea vă recomand eventual să vorbiţi cu el. Una pot să o spun fără a a trişa, cu adevărat nu am nicio afiliere politică şi nu am discutat cu Alianţa pentru o eventuală funcţie de preşedinte.

Sandu Eftode: Dle Marin, Compania Publică Teleradio Moldova, are peste 1300 de angajaţi, mare parte din ei jurnalişti, v-aţi gândit la o nouă politică de cadre, la noi angajări, la concedieri?

Constantin Marin: Urmează ca să analizăm care este contribuţia acestor oameni în asigurarea emisiei la radio şi televiziune. Eu nu vreau să fac declaraţii premature la subiectul respectiv, pentru că este o temă foarte sensibilă. Dacă angajatul, indiferent de funcţia pe care o deţine, va fi util şi va demonstra utilitate pentru reformarea companiei, atunci nu există niciun temei pentru ca persoana respectivă să fie concediată, mai mult, eu aş zice că ar trebui să găsim nişte pârghii care să stimuleze excelenţa, performanţa profesională.

Sandu Eftode: Vă mulţumim domnule Constantin Marin.
XS
SM
MD
LG