Linkuri accesibilitate

Agenda Conferinţei de Securitate de la München


Hamid Karzai şi Javier Solana la München
Hamid Karzai şi Javier Solana la München

Speculaţii în legătură cu prezenţa la reuniune a ministrului de externe iranian

La München, în capitala Bavariei, a început vineri Conferinţa internaţională de Securitate. La cea de-a 46-a ediţie a conferinţei se vor dezbate probleme stringente de actualitate. Reprezentanţii celor 40 de state participante vor discuta despre securitatea resurselor şi evoluţiile înregistrate în raporturile de putere la nivel global, viitorul securităţii europene şi mondiale, regimul de control al armamentelor şi perspectivele securităţii regionale în Orientul Apropiat. De asemenea vor fi abordate viitorul NATO, cu accent asupra noului Concept Strategic, şi rolul Alianţei în Afganistan. Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, este, de-altfel, prezent la München.

Conferinţa se va ocupa anul acesta şi de obiectivele diplomatice ale preşedintelui american Barack Obama după un an de mandat.

Manuchehr Mottaki
Faptul că Iranul este reprezentat la München de către ministrul de externe Manutchehr Mottaki, a stîrnit speculaţii, potrivit cărora Teheranul ar dori să facă anumite concesii în ceea ce priveşte controversatul program nuclear al acestui stat. Preşedintele conferinţei Wolfgang Ischinger a salutat prezenţa lui Mottaki, afirmînd că astfel i se pot pune şi întrebări critice, după ce preşedintele Iranului a dat de înţeles că ar fi dispus să apeleze la sprijinul unor terţe ţări în vederea producţiei de uraniu îmbogăţit.

Şeful diplomaţiei germane, liberalul Guido Westerwelle a reacţionat destul de sceptic la semnalele venite din partea Iranului. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, Westerwelle a spus că toate propunerile de compromis venite din partea Iranului vor fi examinate cu cea mai mare atenţie.

„Un Iran care deţine armament nuclear ar însemna o ameninţare la adresa ţărilor din acea regiune. Asta ar crea, în primul rînd, o problemă pentru comunitatea internaţională şi ar însemna şi o periclitare a stabilităţii,” a declarat ministrul german de externe.

Acelaşi Westerwelle a mai spus în interviul citat că: „În ultimii 2 ani, Iranul s-a dedat în repetate rînduri la trucuri şi manevre, mizînd pe factorul timp. Noi, cei din comunitatea internaţională, nu putem accepta o înarmare nucleară a Iranului. Din cauza aceasta cuvintele nu joacă nici un rol, ci doar faptele. Noi cerem Iranului să se reîntoarcă la masa negocierilor, ca dovadă că este pentru dialog şi o transparenţă totală.”

Nu toată lumea împărtăşeşte poziţia articulată de către Germania şi majoritatea ţărilor occidentale. Astfel, ministrul de extene chinez Yang Jiechi a declarat joi la Paris că Beijingul consideră înăsprirea sancţiunilor contra Iranului drept constraproductivă.

Rusia a propus iniţierea unui nou sistem de securitate europeană. Propunerea a fost respinsă de către Statele Unite. Într-un articol publicat în ziarul „Süddeutsche Zeitung” şefa diplomaţiei de la Washington, Hillary Clinton a afirmat că Statele Unite preferă consolidarea unor instituţii existente şi nu consideră necesare înfiinţarea altora.
XS
SM
MD
LG