Linkuri accesibilitate

"În relaţia cu Rusia e mai bine să taci şi să faci" (Adevărul)


Politizarea deciziei CSAT (Evenimentul zilei)

In Observator cultural, Stefan Stoica face o noua pledoarie pentru o abordare pragmatica, mai putin sentimentala, a politicii romanesti fata de Republica Moldova. Articolul critica unele dintre declaratiile oficialilor romani la Chisinau, facute cu prilejul vizitei presedintelui Traian Basescu, dar recunoaste imporanta acestui episod diplomatic. Basescu ar fi transmis un mesaj confuz cand a afirmat ca nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Moldova, dar si ca recunoaste granitele mostenite de Moldova de la Uniunea Sovietica. Prima declaratie genereaza un triplu efect advers, considera Stoica: zdruncina sentimentul, si asa fragil printre basarabeni, al statalitatii, da apa la moara comunistilor moldoveni si intriga partenerii din NATO ai Romaniei. Si ministrul de externe Teodor Baconschi este criticat pentru declaratiile sale privind moldovenismul. Ele n-au tinut seama de faptul ca in Moldova nu exista o pozitie unitara fata de Romania si romani. In sfarsit, articolul din Observator cultural ii da dreptate politicianului maghiar Gyorgy Frunda care nu imbratiseaza solutia acordarii cetateniei romane pentru moldoveni. Cu alte cuvinte, moldovenii vor folosi cetatenia romana doar pentru a emigra in Europa, contribuind in acest fel de rusificarea tarii de peste Prut.

Acuzarea presedintelui Basescu de afirmatii hazardate in ceea ce priveste Moldova ori Rusia este, de altfel, un refren in comentariile de presa din Romania. In Adevarul, Ovidiu Nahoi il foloseste intr-un articol pe tema gazduirii de catre Romania a scutului antiracheta. Presedintele Basescu ar fi fost neinspirat cand a precizat ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei. “In relatia cu Rusia, e mai bine sa taci si sa faci decat sa vorbesti si sa provoci inutil”. Altminteri, jurnalistul considera ca acceptul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de a gazdui scutul antiracheta face, in sfarsit, din Romania, parte a unui veritabil sistem de securitate.

De adaugat ca, in Evenimentul zilei, editorialul semnat de Horia Ghibutiu critica politizarea deciziei CSAT. In opinia semnatarului, si presedintele Basescu, si cel al Senatului, Mircea Geoana, au cautat sa prezinte hotararea ca pe o victorie personala.
XS
SM
MD
LG