Linkuri accesibilitate

7.02 - București: Suspendarea grevei finanţiştilor și a vameșilor.


Ministrul de finanțe Decebal Traian Remeș
Ministrul de finanțe Decebal Traian Remeș

Sindicaliştii ameninţă că ar putea relua greva, dacă statutul funcționarului nu va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

7 februarie 2000

Actualitatea românească (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Tapalagă).

Suspendarea grevei finanţiştilor și a vameșilor.

Finanţiştii şi vameşii au suspendat greva de cele câteva ore după ce ministrul finanţelor Decebal Traian Remeş le-a promis că statutul funcţionarului din finanţe publice va fi adoptat de guvern. Greva era o reluare a celeia din decembrie 1999 când guvernul anunţase aprobarea statutului funcţionarului din finanţe vămi, dar sindicaliştii susţin că actul normativ a primit doar aviz de principiu, iar statutul nu a fost finalizat.

Deşi şi-au suspendat greva până la 11 februarie, sindicaliştii ameninţă că aceasta s-ar putea relua, dacă statutul nu va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de săptămâna viitoare. Aprobarea statului funcţionarului din finanţe publice se discută după ce premierul Isărescu a anunţat reduceri masive în aparatul de lucru al guvernului. Referitor la această decizie, secretarul general al uniunii sindicatelor finanţe vămi, Sebastian Oprescu, a spus „La ora actuală eu consider că nu este justificat. Dar cu siguranţă vom avea o situaţie statistică şi pe baza acelei situaţii noi vom discuta şi vom hotărî”.

O schimbare a statutului funcţionarului din finanţe publice ar implica o majorare a salariului cu 40%. Liderii sindicali afirmă că salariu mediu net este de aproximativ 900 de mii de lei, cu peste 600 de mii de lei mai mic decât media pe economie. Statutul politic ar elimina arbitrarul politic, prin stabilirea unor criterii clare de promovare a funcţionarilor în cadrul Trezoreriei şi Direcţiilor Financiare, criterii bazate pe competenţe profesionale.
XS
SM
MD
LG