Linkuri accesibilitate

Sofia ratifică acordul privind conducta de gaze Nabucco


Semnarea acordului Nabucco la Ankara în iulie 2009

După Ungaria, Bulgaria este a doua ţară UE care ratifică acordul de la Ankara

Parlamentul Bulgariei a ratificat, fără nici-un vot împotrivă, acordul privind realizarea gazoductului "Nabucco" prin care gaze din fostele republici sovietice din Asia centrală vor fi transportate spre Europa centrală. Conducta va traversa Turcia, Bulgaria, România și Ungaria. Proiectul este considerat o alternativă la gazoductul „Southstream”.

Bulgaria este cea de a doua țară membra a Uniunii Europene, după Ungaria, care a ratificat acordul.

Gazoductul va intra în exploatare în 2020, a anunțat ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov. De fapt prima etapa a conductei va fi gata spre finele lui 2015, iar cea de a doua – în 2017. În 2020 va fi atinsă capacitatea maximă.

„Nabucco” reprezintă un proiect energetic prioritar pentru Uniunea Europeana. El va contribui la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și la reducerea dependenței fața de Rusia.

Ministrul Traikov a anunțat că guvernul va continua și activitatea în vederea realizării conductei subacvatice „Southstream” prin care vor fi tranzitate spre Europa centrală și de sud peste 60 de miliarde metri cubi de gaze rusești, ocolind Ucraina și Moldova. Traikov a avertizat că „Southstream”-ul va necesita de două ori mai multe investiții decăt „Nabucco”.

În timpul vizitei sale la Ankara, săptămînă trecută, premierul Boiko Borisov a convenit cu omologul său turc Redjep Taip Erdogan urgentarea proiectului „Nabucco”. Sofia va construi, împreună cu Ankara, un terminal pentru gaze lichifiate la țărmul Mării Egee. Bulgaria și Turcia vor realiza și un nou gazoduct de mare capacitate iar cel existent, va putea fi folosit, în caz de nevoie, în sens invers.

Serghei Stanișev, liderul partidului socialist, fost communist, a declarat că opoziția sprijină realizarea proiectelor „Nabucco” și „Southstream” prin care Bulgaria va putea deveni un centru energetic regional.
XS
SM
MD
LG