Linkuri accesibilitate

Georgienii persecutaţi sub Stalin obţin cîştig de cauză la CEDO


Klaus Kiladze, victimă a represiunii staliniste
Klaus Kiladze, victimă a represiunii staliniste

Curtea de la Strasbourg obligă autorităţile de la Tbilisi să acorde compensaţii victimelor represiunii staliniste

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a decis ca Georgia trebuie sa acorde compensatii materiale de 4000 de euro unor cetateni georgieni, ca victime ale represiunii staliniste. Este prima decizie de acest fel impotriva Georgiei si ea ar putea sa stirneasca vii controverse nu numai in Georgia.

Yuri si Klaus Kiladze au asteptat mai mult de 70 de ani pina cind li s-a facut dreptate pentru suferintele indurate in perioada stalinista. Marti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Georgia va trebui sa ii despagubeasca pe cei doi frati si sa le acorde, fiecaruia 4 mii de euro.

Controversa incepe cind se pune intrebarea cine anume ar trebui sa despagubeasca victimele represiunii lui Stalin? Rusia – ca mostenitoare a fostei Uniuni Sovietice sau guvernele actualelor tari unde au avut loc aceste fapte? Raspunsul nu este foarte simplu si Curtea de la Strasbourg a decis ca, de data aceasta Georgia trebuie sa plateasca.

Klaus Kiladze: "Victimele probabil ca nu mai sunt printre noi. Dar copiii lor sunt inca in viata si ar putea sa beneficieze de acest precedent. Pentru ca, din cei care au fost victimele represiunilor din 1937, au supravietuit doar citiva".

Klaus Kiladze are 83 de ani. Tatal lui a fost executat de Stalin si mama sa a fost trimisa in Gulag. Apartamentul pe care il aveau la Tbilisi a fost confiscat. La fel si toate lucrurile de valoare. Cei doi frati au fost trimisi intr-un orfelinat de care isi amintesc si acum cu repulsie

Klaus Kiladze: "Mama a fost arestata ca facind parte dintr-o familie de tradatori si a fost trimisa 8 ani in Gulag. Avem 11 ani si fratele meu 9. Intii ne-au dus la centrul de copii din Tbilisi. Am stat 20 de zile acolo. Apoi am fost trimisi in Caucazul de Nord, intr-un orfelinat special. Bunica ne-a scos de acolo, foarte greu, dupa 2 ani".

Doamna Kiladze, mama baietilor a supravietuit anilor de inchisoare si s-a intors in Georgia. Dupa moartea lui Stalin a fost reabilitata. In 1998, la 7 ani dupa destramarea Uniunii Sovietice, familia Kiladze a fost recunoscuta ca victima a represiunii comuniste. In 2005 cei doi frati au cerut daune materiale Georgiei, in baza legislatiei existente. Instantele insa le-au respins cererea si cei doi frati si-au continuat lupta pentru dreptate si au ajuns cu dosarul la Strasbourg.

Avocatul Philip Leach, de la centrul pentru drepturile omului de la Londra i-a reprezentat la Strasbourg. Philip Leach : "Este o decizie foarte, foarte importanta pentru ca instanta spune explicit ca guvernul Georgiei trebuie sa puna in aplicare legile compensatorii si sa isi planifice bugetul astfel incit sa poata plati daunele victimelor represiunilor. Aceasta este o obligatie legala ce revine Georgiei in urma deciziei CEDO".

Potrivit estimarilor oficiale, numarul persoanelor din Georgia care ar putea solicita daune este de aproximativ 16 mii. Adjuncta ministrului georgian al justitiei Tina Burjaliani le-a spus corespondentilor nostri ca guvernul de la Tbilisi va plati daunele, dar ca, in cazuri similare, avocatii ar fi trebuit poate sa cheme in instanta si Rusia, ca mostenitoare a fostei Uniuni Sovietice.

Nu putini georgieni gindesc astfel, afirmind ca, in perioada sovietica Georgia era sub ocupatie si ca nu poate fi trasa la raspundere pentru ceea ce au facut „fortele de ocupatie”.

Sefa asociatiei tinerilor juristi are o alta parere. Tamara Khidaseli Georgia si-a asumat aceasta responsabilitate cind a adoptat legea din 1997 de compensare a victimelor represiunii comuniste. Legea nu spune ca Rusia este vinovata pentru crimele din perioada comunista si ca ea este inocenta. Georgia si-a asumat o responsabilitate, a promis compensatii si garansii sociale victimelor represiunii. E adevarat ca Georgia era ocupata de trupele sovietice, dar, sa nu uitam, spune tinara avocata, ca cei care au comis atrocitatile erau lideri locali. E adevarat ca ordinele veneau de la Moscova, dar nu cred ca a fost in toate cazurile asa.

Decizia de la Strasbourg este, crede avocata de la Tblisi, un apel pentru Georgia de a-si confrunta cu onestitate trecutul recent.
XS
SM
MD
LG