Linkuri accesibilitate

Ziua internațională de combatere a cancerului și Moldova


Prof. dr. Ion Mereuță

Prof. Ion Mereuță: Uitați-vă la programul de combatere a cancerului care există în R. Moldova. El nu este asigurat financiar, el nu poate funcționa.


Astazi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, care militează pentru conştientizarea cancerului în rândul populaţiei şi pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva cancerului.
În Republica Moldova se estimează că numărul bolnavilor de cancer se ridică la aproximativ 41 mii de persoane. Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar şi colorectal, la bărbaţi, respectiv cancerul de sân, la femei. Invitatul emisiunii din aceasta dimineata este Ion Mereuță, doctor habilitat în medicină. Prima teză a susţinut-o în anestezie-terapie intensivă şi oncologie, cea de-a doua - în oncologie şi organizarea ocrotirii sănătăţii, deputat în primul Parlament și fost viceministru al sănătăţii.

Ion Mereuță: Lupta organismului cu orice boala, inclusiv cu cancerul este foarte importanta. Sunt lucruri pe care nu le cunoaste medicina nationala in ceea ce priveste adaptarea si reabilitarea organismului, intr-un caz sau altul.

Valentina Ursu: Domnule profesor, o sa-l citez pe Cicero, care spunea ca „cine se teme de ceea ce nu poate fi evitat, acela este imposibil sa traiasca linistit”. Prevenirea cancerului este posibila?

Ion Mereuță: Sigur ca da. Organizatia Mondiala a Sanatatii, birourile europene, regionale, toti specialistii din oncologie cu asta si se ocupa, pentru ca aceasta maladie poate fi tratata, poate fi prevenita. Dar sunt si anumite conditii. Fiecare din noi trebuie sa ne pastram sanatatea si sa ne adresam la timp la medic. Daca in primele stadii in Moldova sunt diagnosticati 32 la suta de pacienti, daca sunt diagnosticati in stadiile 1 si 2, supravietuirea dupa tratament ajunge chiar pana la 97-98 de procente.

Valentina Ursu: Si totusi poti auzi deseori de la persoanele afectate cã „am cancer, nu mai am nicio șansă”. Pe lînga aspectele strict-medicale pot fi indentificate si erorile de gandire, si atunci e mai greu… depresie, stress...

Ion Mereuță: Evident ca aceste aspecte de cancerofobie persista la 85 la suta din bolnavi, cei care vin la consultatii la policlinica oncologica. Dar dupa consultatia medicului, dupa ce sunt informati se schimba pãrerea. Stiti ca in momentul cand bolnavul este informat despre metodele de tratament, despre reabilitare, despre tratamentul simptomatic paleativ – atunci apare increderea in organizm, apare increderea in sine, si un rol foarte mare il au membrii familiei, cei care motiveaza viața acestui pacient. In Republica Moldova dispunem de toate metodele de tratament, inclusiv chirurgicale, radioterapeutice, chimioterapeutice, hormonale, imunologice etc. pentru tratarea acestor pacienti.

Este evident ca in primul rand trebuie introdus principiul profilactic. Noi am introdus medicina prin asigurare si asteptam cazul de imbolnavire, ca atunci compania de asigurare sa plăteascã acest caz tratat. Dar noi trebuie sa aplicam principiul profilactic. În primul rand nu exista o bază legislativ-normativã. In toate tarile europene este asa o lege care se numeste lupta impotriva cancerului.

Noi am elaborat si in Moldova asa o lege, care se numeste „Legea anti-cancer si asistenta medicala a bolnavilor oncologici” care include formarea infrastructurii medico-sociale de sustinere a acestor bolnavi si implicarea directa a statului si a autoritatilor locale. Azi e ziua internationala de lupta impotriva cancerului. As pune o intrebare: comitetele nationale sau internationale cine le conduc? Primul ministru sau presedintele statului? Acest comitet national trebuie sa aiba masuri organizatorice, masuri terapeutice medicale si numaidecat aspecte de asigurare financiară. Uitati-va la programul de combatere a cancerului care exista in Republica Moldova. El nu este asigurat financiar, el nu poate functiona. Asta din cauza ca nu este imixtiunea directă a statului si a personalitatilor responsabile in acest domeniu.

Valentina Ursu: Dar oare este informata mai îndeaproape populația cu ce are de fãcut și de a-i da încredere pentru a face, periodic, un examen preventiv? Pentru ca lumea nu prea merge la doctor cand chipurile nu ar avea problem cu sanatatea?

Ion Mereuță: Este foarte important ca veriga principala a oncoprezenței este pacientul singur. El trebuie sa monitorizeze starea lui de sanatate. Sa se adreseze la medicul de familie o data la 2 luni; el este obligat sa se adreseze la medicul de familie si acesta poate sa suspecteze o maladie tumorala sau canceroasa si neaparat ar trebuie sa se adreseze si la oncolog.

Valentina Ursu: Fiecare are o poveste de viata, fiecare isi duce lupta in felul sau si fiecare are nevoie de tratament si suport. Pentru acesti bolnavi, medicul nu poate fi doar specialistul care consulta si scrie reteta, ci si persoana care intra intr-o relatie cu ei, care-i insoteste, ii alina. Pentru ca lucrati de ani buni in medicinã, cum reactionează persoanele cand le anuntati ca sunt bolnave de cancer?


Ion Mereuță: La noi a fost principiul paternalismul a fost multi ani, apoi principiul corelarii interpersonale, iar acuma este principiul responsabilitatii juridice. Este un consimtamînt informat, care il semneaza atat pacientul, cat si medicul. Juridic noi suntem obligati sa informam pacientul. Psihologic, daca il informam deodata, atunci au loc schimbari foarte puternice psihologice, care duc la denaturarea sanatatii lui psihologice, care duce la deteriorarea adaptabilitatii lui la aceasta boala si la tratament. De aceea suntem foarte atenti la acest lucru.

Valentina Ursu: Multi nu au insa ocazia sa ia o decizie pentru ca nu afla niciodata diagnosticul. In incercarea de a-i proteja, rudele solicita medicilor sa ascunda adevaratul diagnostic. Astfel, pacientul ajunge sa suporte boala, efectele secundare ale tratamentelor al caror scop nu-l stie, incertitudinea si suspiciunea permanenta ca sfarsitul ii este aproape. Cunosc si eu mai multe cazuri. In incercarea de proteja pe acesti oameni care sufera, rudele deseori solicita medicilor sa ascunda adevaratul diagnostic. Aceasta ajuta sau din contra?

Ion Mereuță: La inceput noi informam rudele apropiate bolnavului. Ulterior incet-incet pregatim bolnavul pentru a-l informa, pentru a semna consimtamîntul. Noi nu avem dreptul sa efectuam o operatie de exemplu, fara consimtamîntul bolnavului. Bolnavul are dreptul să ia fisa medicala, sa faca cunostinta cu toate investigatiile, cu toate analizele de laborator etc.

Valentina Ursu: In concluzie, domnule Mereuță, ce sfaturi ati avea?

Ion Mereuță: Un sfat: sa ne adresam cat mai devreme medicului si sa avem pasaportul sanatatii fiecarui cetatean al Moldovei pe care noi il vom introduce. Noi de acum stim ca un cancer pe piele se poate dezvolta in 4 luni. Pe mucoasã 3 luni. De 3 ori de 4 ori pe an, noi trebuie absolut sa ne adresam la medicul de familie. Dupa ce el stabileste grupurile de risc speciale, atunci se vor face investigatii specifice. Am dedus toate aceste protocoale clinice si standartede, dar ele nu sunt implementate complectamente in Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG