Linkuri accesibilitate

Maşinile noastre… de serviciu


A folosi maşina de serviciu pentru a te odihni la mare înseamnă a jecmăni statul şi contribuabilii.


Zilele astea s-a produs un eveniment cu totul deosebit. Şefa unei Direcţii municipale din Chişinău a fost eliberată din funcţie pentru că a folosit mai multe ori automobilul de serviciu „în scop personal”. Vasăzică, această funcţionară s-a deplasat vara trecută în Ucraina, fapt confirmat de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Iar această călătorie cu maşina de serviciu nu avea nici în clin, nici în mînecă cu meseria ei şi, după ce a negat iniţial abuzul în serviciu, funcţionara şi-a recunoscut apoi vina.

Mărturisesc că este prima oară cînd aud că un cinovnic autohton e dizponibilizat pentru folosirea automobilului de serviciu în scop personal. Şi chiar dacă au mai existat nişte pedepse similare, ele, cu siguranţă, pot fi numărate pe degete. De aceea, evenimentul sus-pomenit poate fi considerat insolit.

Fără îndoială, folosirea maşinii de serviciu în interes personal e o infracţiune. Numai că – pe fundalul dezmăţului generalizat din ultimii 18 ani – această infracţiune nici nu mai era observată sau era percepută ca un fel de şotie copilărească, un fleac. De aceea, disponibilizarea recentă a şefei de direcţie l-a uluit pe un vecin de-al meu. El nu mai credea că funcţionarii pot fi disponibilizaţi pentru asemenea “şotii”.

Iar acum o să vă pun, stimaţi ascultători, o întrebare: cum credeţi, în ultimii 18 ani, anii tranziţiei interminabile, au mai existat oare cinovnici moldoveni care au folosit maşinile de serviciu în scopuri personale? E o întrebare dificilă nu numai pentru că nu au mai existat disponibilizări pentru asemenea „fleacuri”. Mai e ceva. Nu cumva şi mulţi simpli muritori confundă maşina de serviciu a şefului cu maşina lui personală? Şi cum dar să observi asemenea nereguli dacă tu însuţi simţi că, fiind şef, ai proceda la fel?

Da fapt, a folosi maşina de serviciu pentru a te odihni la mare înseamnă a jecmăni statul şi contribuabilii. Am impresia că o ducem greu şi pentru că statul e jecmănit încă de mulţi indivizi, nu numai cinovnici. Şi tînărul impertinent, care nu-i plăteşte taxatoarei 2 lei în troleibuz, tot pe noi, contribuabilii, ne jecmăneşte.
XS
SM
MD
LG