Linkuri accesibilitate

Reprezentanta Bulgariei ar urma să deţină în Comisia Europeană portofoliul „Cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspus la crize"

Audierea Kristalinei Georgieva a lasat senzatia ca a luat tuturor o piatra de pe inima Bulgariei, ca reprezentantul ei a sters rusinea Jelevei, iar membrilor Parlamentului European ca, in fine, au cu cine sa discute. Nu e de mirare ca la sfarsitul sedintei, presedintele Comisiei DEVE, cea care a organizat audierea a felicitat-o calduros pe, se pare, viitorul comisar pentru Cooperare internationala, ajutor umanitar si raspus la crize.

Inca vicepresedinte al Bancii Mondiale, fost director al BM in Rusia si reputat economist specializat pe dezvoltare si protectia mediului Georgieva a parut ca stapaneste temeinic subiectul. Schimbul de intrebari si raspunsuri dintre europarlamentari si Kristalina Giorgieva a fost relaxat si pigmentat pe alocuri cu rasete si aplauze.

Intr-un stil pe care unii l-au caracterizat totusi prea balcanic, Georgieva a chicotit strengareste cand raspunsurile sale depaseau timpul permis si a povestit mici crampeie din viata personala cand a fost rugata sa argumenteze deciziile pe care le-ar lua in posibila sa calitate de comisar.

Dintre prioritatile Georgievei: o mai mare coordonare si vizibilitate a ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeana si o imbunatatire a mecanismului de monitorizare a acestuia. „60% din ajutorul umanitar acordat tarilor sarace este acordat de Uniunea Europeana“, a reamintit comisarul desemnat pentru Cooperare internationala, ajutor umanitar si raspus la crize.

Dupa cum era de asteptat situatia din Haiti a ocupat nu doar 80 la suta din cele 3 ore de audieri dar va ocupa si un loc important pe agenda viitorului comisar pentru dezvoltare. „Felul in care s-au derulat operatiunile de salvare in Haiti ne arata ca este important sa existe principii foarte clare in felul in care UE acorda ajutorul umanitar“, a spus Giorgieva care a pus accent si pe coordonarea si cu celelalte doua portofolii care vor gestiona relatiile externe ale Uniunii Europene. Ea a spus ca multiplicarea raspunsurilor si reactiilor UE a facut ca Uniunea sa arate haotic din exterior. „Am impresia ca inca este loc pentru o reactie europeana mai coordonata. Ne putem gandi la o ameliorare a modului in care prezentam Europa“, a spus comisarul desemnat.

Au existat voci care au vrut sa stie daca cea care s-a autodeclarat „vocea celor fara voce“ este pregatita sa se lupte cu ceilalti colegi din Comisie pentru a sustine obtinerea unor fonduri mai consistente pentru cei aflati la nevoie, avand in vedere ca bugetul uniunii este totusi destul de mic pentru ambitiile mari ale blocului comunitar. „Da, domnule! Sunt pregatita!“, a raspuns Kristalina Girogieva in aplauzele tuturor.
XS
SM
MD
LG