Linkuri accesibilitate

„22” evaluează vizita lui Traian Băsescu în Moldova


Interviu cu reprezentantul românilor în Parlamentul de la Kiev (România liberă)

In numarul curent al saptamanalului 22, Alexandru Lazescu face o evaluare a vizitei presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova. Componenţa impresionanta a delegatiei romane (sase ministri), dimensiunea angajamentelor asumate de Romania si valul imens de simpatie cu care Traian Basescu a fost intampinat acolo sunt cele trei elemente care au generat suspiciune in Federatia Rusa, crede Lazescu. Rusia realizeaza ca influenta Romaniei dincolo de Prut a crescut considerabil si este de asteptat sa contracareze acest lucru prin parghiile pe care la are la indemana la Bruxelles. Probabil cea mai importanta este Germania. Tocmai de aceea, gestul recent al Frantei, care a acceptat sa coprezideze alaturi de Romania un grup al prietenilor Republicii Moldova, trebuie considerat un atu important.

Comentatorul de la 22 da si alte elemente de context politic european: daca tari puternice precum Germania sunt mai degraba de partea Rusiei, exista insa si un grup de state – Polonia, tarile scandinave si cele baltice - care se pozitioneaza critic fata de Moscova. In Uniune, apropierea Romaniei de Moldova va produce probabil discutii pro si contra acordarii cetateniei romane pentru moldoveni. O cale intens folosita insa si de Rusia pentru etnicii rusi din zona CSI. Lazescu mai semnaleaza si un alt factor favorizant: consensul politic de la Bucuresti, unde social-democratii Ion Iliescu si Mircea Geoana au comentat favorabil vizita presedintelui Basescu la Chisinau.

Ziarele Adevarul, Romania libera si Jurnalul national preiau astazi fara sa comenteze declaratia facuta de Vladimir Voronin in Jurnal de Chisinau: Statele Unite au santajat Moldova sa trimita soldati in Afganistan in schimbul imprumutului de un sfert de milion de dolari.

Romania libera publica un interviu cu Ion Popescu, reprezentantul romanilor in Parlamentul de la Kiev. Popescu il sustine in alegerile prezidentiale din Ucraina pe politicianul pro-rus Viktor Ianukovici, cu care a si incheiat inainte de primul tur o intelegere. Daca va fi ales, Ianukovici a promis ca va acorda toate drepturile minoritatii romane, precum si celorlalte minoritati (inclusiv rusa) care traiesc intre granitele Ucrainei. In acelasi interviu, Ion Popescu critica politica Romaniei fata de minoritatea romaneasca din Ucraina: „Grija lui Traian Basescu se vede doar in declaratii” – apare in titlul interviului din Romania libera.
XS
SM
MD
LG